zaterdag 9 juli 2011

Koude bietensoep met zure room

De nieuwste bevlieging in casa Cook & Book: koude zomersoepjes. Ontstaan door het succes van de koude doperwtjessoep en nu geprolongeerd vanwege de koude bietensoep.
Een half jaar geleden kon je me ongeveer wegjagen met alleen het idee van een bietensoep (borsjtsj, anyone?), maar dit fluweelzachte soepje lijkt in de verste verte niet op de angstaanjagende favoriet uit de Poolse keuken. Voor de zekerheid heb ik blind gevaren op een recept van de schreeuwende maestro ("Fastfood" - Gordon Ramsay, Kosmos Uitgevers) en ik werd (opnieuw!) niet teleurgesteld. Echt mensen, ik heb het al vaker gezegd, prik toch door die imago-ballon heen: Gordon kan echt koken en z'n boeken zijn fantastisch!

Voor 4 personen:
3-4 eetlepels olijfolie, plus extra om te besprenkelen
1 ui, gepeld en gesnipperd
2 teentjes knoflook, gepeld en uitgeperst of geraspt
2 middelgrote wortels, geschild of geschrapt en in kleine blokjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
1 laurierblad
500 gr voorgekookte geraspte bietjes
600 ml hete groente- of kippenbouillon
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
scheutje citroensap (ongeveer 1/3 citroen)
125 ml zure room

Neem een grote pan en verhit hierin de olijfolie. Fruit de ui, de knoflook, de wortels, de bleekselderij en het laurierblad op matig vuur. Doe dit ongeveer 5 minuten, tot de groenten iets zacht geworden zijn.
Voeg de geraspte biet en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep circa 12 minuten zachtjes koken, totdat de groenten gaar zijn. Laat de soep afkoelen en verwijder het laurierblad.
Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Roer er op het moment van serveren wat zure room door en besprenkel met olijfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...