donderdag 16 juni 2011

Koude soep van doperwtjes en munt

Zoals bekend, maak ik iedere donderdagochtend een maaltijdsalade - om die 's avonds in de winkel op te eten (bij de Twitteraars onder jullie bekend als #koopavondsalade). De ene keer is het allemaal wat spannender dan de andere keer en heel soms spijbel ik (instant noedels... niet verder vertellen) en soms.... kan ik even geen salade meer zien. Kijk, op zo'n moment is het fijn om een recept voor een zomers koud soepje achter de hand te hebben!

Nee, het is deze keer geen Jamie-recept. Ik val weer eens terug op Nigella. Quel surprise! Het soepje is derhalve simpel te maken en waanzinnig lekker en fris. Volgens Nigella moet je op het laatste moment zure room door de soep roeren. Ik heb 2 versies getest (met en zonder zure room) en ik moet zeggen: mét is-ie nog lekkerder en frisser. Maar als je (ahum) op dieet bent, lijkt de variant zónder verstandiger - zonder al te veel aan yummieness in te boeten!

Het recept komt uit "Voor altijd zomer" van Nigella Lawson (Uitgeverij Contact).

Voor 4-6 personen:
1,25 liter groenten- of kippenbouillon
steeltjes en blaadjes van een bosje verse munt (apart)
1 eetlepel gedroogde munt
2 eetlepels olijfolie
3 lente-uitjes, fijngehakt
450-500 gr diepvries-doperwtjes (of 1,5 kg verse doperwten)
250 ml zure room
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Verhit de bouillon in een grote pan, samen met de gedroogde munt en de muntsteeltjes en laat dit 20 minuten trekken.
Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit hierin de lente-uitjes tot ze een beetje zacht zijn. Voeg dan de doperwtjen toe (in bevroren toestand). Roer regelmatig met een houten spatel en laat de erwten langzaam opwarmen.
Verwijder de muntsteeltjes uit de bouillon en giet deze bij de doperwten. Breng aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes pruttelen (test dan even of de doperwten gaar zijn). Haal de pan van het vuur, doe de blaadjes munt erbij en laat volledig afkoelen. Pureer dan de soep met een staafmixer of met gebruik van een blender of keukenmachine. Breng de soep op smaak met zout en peper en roer - net voor het opdienen - de zure room erdoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...