Google+ Followers

zaterdag 11 juni 2011

Krablinguine met pepertjes, citroen en basilicum

Dit recept komt uit een boek waarin - naast zout, peper en olie - slechts 5 ingredienten gebruikt worden om een smakelijk gerecht te produceren. Een attente lezer gaat dan ogenblikkelijk de lijst met gebruikte spullen bekijken en bemerkt (en stuurt wellicht zelfs een commentaar hierover) dat er 7 ingredienten gebruikt worden.
Dank u. Dat klopt.

Dat ligt niet aan het onvermogen van de kookboekauteur om tot 5 te tellen, maar aan mijn gewoonte om een recept niet slaafs te volgen, maar als uitgangspunt te gebruiken. Dit recept is echt niet totaal verbouwd, maar ik heb er wel lente-uitjes en groene peper aan toegevoegd. Want: (a) dat leek me lekker en (b) ze lagen weg te kwijnen in de koelkast (en ik gooi nooit iets weg!).
Bak- en dessertrecepten uitgezonderd, ben ik van mening dat je een recept gewoon als een lekkere basis moet nemen. Voeg vooral toe wat je lekker lijkt en laat ook vooral weg waar je geen zin in hebt. En ook: doe niet te moeilijk, het moet wel leuk blijven. Als je het lollig vindt om tijd te besteden aan het vinden van wit krabvlees - be my guest. Voor alle anderen komt hier de gouden tip: 240 gr is exact de inhoud van twee kleine blikjes krab...

Uit: "Neem 5 ingredienten" van James Tanner (Uitgeverij Kosmos).

Voor 4 personen:
1 dl olijfolie
geraspte schil en sap van 1½ citroen
1 rode peper, fijngehakt
1 groene peper, fijngehakt
350 gr linguine
240 gr (wit) krabvlees
25 gr verse blaadjes basilicum, gescheurd
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Doe de olijfolie, de citroenrasp, de uitjes en de fijngehakte pepertjes in een klein pannetje en verhit langzaam op een zacht vuurtje tot de olie begint te sissen. Neem dan het pannetje van het vuur.
Kook de linguine (verse of gedroogde, net wat je wilt) volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af in een vergiet en zet apart tot gebruik.
Doe dan de citroenolie in de pan waarin je de pasta gekookt hebt. Voeg het citroensap toe en wacht tot de inhoud opnieuw begint te sissen (op matig vuur). Doe dan de linguine terug in de pan, het krabvlees erbij en schep alles goed door elkaar. Blijf een paar minuten roeren om het krabvlees te verwarmen. Doe uiteindelijk de basilicum en zout en peper in de pan en schep nog even goed door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...