Google+ Followers

dinsdag 14 juni 2011

Gepofte aardappels met Noordzeegarnaaltjes

De "vaste klanten" van dit blog weten al dat ik een paar jaar in Duitsland heb gewoond en gewerkt, om precies te zijn in het havenstadje Husum aan de Noordzeekust. Stel je Husum ongeveer zo voor: met 25.000 inwoners de "grote stad" in de regio, waddenkust, harde zeewind, geen strand maar dijk en eindeloos veel schapen. En geloof 't of niet: ik heb het er 5 jaar lang geweldig naar m'n zin gehad!

De Duitse keuken wordt ondergewaardeerd en onderschat, hoewel ik na 5 jaar geen room meer kon zien. Een hardnekkige gewoonte van onze Oosterburen: overal room in doen. Gruwelijk, maar het is wel weer bijgetrokken met m'n roomfobie. Gelukkig maar, want anders had ik niet zo geweldig kunnen genieten van een echt Nordfriesisch gerecht: gepofte aardappels, gevuld met verse Noordzeegarnaaltjes (die overigens "Krabben" genoemd worden - da's speciaal om Hollanders in verwarring te brengen).
Het recept komt uit het boekje "Krabben, frische Krabben!" - ooit cadeau gekregen van vrienden C. en K. uit Husum, opdat ik m'n maatjes uit Nordfriesland niet zou vergeten. Mooi niet!

Voor 4 personen (ik maakte iets minder):
8 grote aardappels
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
½ komkommer, zaadlijsten verwijderd, in kleine stukjes
25 gr dille, fijngehakt
4 eetlepels olijfolie
6 eetlepels citroensap
125 ml zure room
200 gr Noordzeegarnalen
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius.
Was de aardappels grondig en prik ze met een vork diverse malen in. Neem 8 ruime stukken aluminium-folie, bestrijk met wat olijfolie en wikkel de aardappels erin. Leg de aardappels 60-90 minuten in de oven (liever iets langer, om zeker te zijn dat ze goed gaar worden).
Roer een marinade van de olijfolie, 4 eetlepels citroensap, zout en peper en voeg hieraan de lente-ui, komkommer, dille en garnalen toe. Laat de smaken geruime tijd intrekken (bij voorkeur zolang de aardappels in de oven staan).
Haal de aardappels uit de oven en verwijder het folie. Snijd een kapje van de aardappels en hol ze met een lepel uit. Neem 2-3 eetlepels van het uitgelepelde "aardappelbinnenste" en vermeng dit met de zure room. Roer dit door het garnalenmengsel (eventueel nog extra op smaak brengen met het resterende citroensap, zout en peper) en vul de uitgeholde aardappels ermee. Garneer met een achtergehouden sprietje dille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...