woensdag 31 augustus 2011

Spaghetti met prosciutto en ei

Vandaag maar weer eens een gerechtje van Blije Bill. Dit is een soort variant op pasta carbonara en erg (nou: heel erg) lekker!
Voor diegenen die hiervan niet op de hoogte zijn: carbonarasaus maak je met eieren. Het ei hecht zich aan de warme pasta en dit zorgt voor een lekker romige saus. Helaas heb ik in het verleden menig carbonara verknald met een te hoge temperatuur (dan krijg je dus pasta met roerei...). Ook heb ik wel eens mijn toevlucht genomen tot het gebruik van room, maar da's dus niet zoals het hoort. Inmiddels ken ik het geheim: zet het vuur uit, laat de pan heel even afkoelen en voeg dan de eieren toe. Compleet idiootproof en superlekker!

Dit recept komt uit "Enjoy!" van Bill Granger (Uitgeverij Terra).

Voor 4 personen:
500 gr spaghetti
60 ml extra vergine olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
8 plakken prosciutto (rauwe ham, ik gebruikte serranoham), in reepjes
60 ml droge witte wijn
4 eieren
35 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra om te bestrooien
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Kook de spaghetti in lichtgezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Neem een grote koekenpan en verhit hierin op matig-hoog vuur de olijfolie. Voeg de knoflook en wat zout toe en fruit dit kort. Voeg de rauwe ham toe en bak dit circa 2 minuten mee. Doe dan de witte wijn erbij en laat dit ongeveer een minuut pruttelen.
Doe de eieren, lente-uitjes en Parmezaanse kaas in een kom en roer alles met een vork door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe (maar houd er rekening mee dat de ham ook al zout is!).
Neem de pan van het vuur. NEEM DE PAN VAN HET VUUR! (voor iedereen die het bovenstaande stukje niet gelezen heeft). Schep de spaghetti bij de ham, voeg het eiermengsel toe en roer het goed door elkaar.
Verdeel de spaghetti over 4 kommen en bestrooi met extra kaas. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...