woensdag 7 oktober 2009

Geroosterde pompoen uit de oven

Pompoen is geweldig! Ik kon dan ook bijna niet wachten tot m'n vrienden weer bij de groenteman verkrijgbaar waren. Helaas was m'n eigen pompoenoogst mislukt... Vrijwel elk jaar maak ik een paar keer het onderstaande recept van geroosterde pompoen, maar ik heb me plechtig voorgenomen om dit seizoen ook eens soep en taart te maken. En wie weet, waag ik me nog wel aan pompoenravioli...

Dit recept is overal op het Internet te vinden en heeft ooit eens in een Allerhande gestaan. Ik maak er m'n eigen variant op. Zo doe ik de pompoen nooit rauw in de oven. Ik blancheer de parten even een paar minuten, met de schil er nog aan. Na het blancheren laat de harde schil zich heel gemakkelijk verwijderen. Een uit nood geboren oplossing; het schillen en schoonmaken van een pompoen heeft me al een paar keer bijna een vinger gekost.
Neem ook vooral de vrijheid om te variëren met de paddestoelen. Het recept geeft kastanjechampignons aan, maar ik koos hier voor een mix van cantharellen en oesterzwammen. Die zijn weliswaar wat duurder, maar hé, je hebt maar 250 gr nodig, dus het kost geen kapitaal.
De hazelnoten worden door mij altijd vervangen door pijnboompitten, want ik houd niet van noten (behalve chocoladepinda's, dat dan weer wel). Tenslotte gebruik ik niet de voorgeschreven 100 ml olijfolie, maar gewoon een goede scheut en meestal voeg ik nog hamreepjes toe, waardoor het recept niet meer vegetarisch is. Ik serveer het gerecht simpelweg met gekookte zilvervliesrijst met couscouskruiden. Het zoete van de kruiden gaat prima samen met de pompoen. Enjoy!

Voor 4 personen:
1/2 zakje verse tijm (a 15 gr)
1 kleine pompoen (ca. 1 kg)
grof zeezout
2 rode uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, in plakjes
250 gr kastanjechampignons, in plakjes
1 eetlepel aceto balsamico
100 ml extra vierge olijfolie
1 zakje hazelnoten (65 gr), grofgehakt
50 gr pittige kaas, in flinters (bv. Grana Padano)
125 gr Hüttenkäse

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snijd de pompoen in 8-12 parten. Verwijder de pitten en de draden. Leg de parten pompoen naast elkaar in een braadslede en bestrooi met tijm, zout en peper. Verdeel de ui, knoflook en champignons erover en bestrooi het geheel opnieuw met zout en peper. Aceto balsamico en olijfolie over de pompoenparten sprenkelen.
Laat de pompoen in het midden van de oven in 30-40 minuten gaar worden. Bedruip ze regelmatig met het braadvocht. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en laat ze op een bord afkoelen. Verdeel de parten pompoen over 4 borden en schep het braadvocht erover. Bestrooi met de Hüttenkäse, flinters kaas en hazelnoten.

1 opmerking:

  1. Dag Riejanne, ik was gisteren bij je in de winkel en vandaag kom ik dit recept tegen! Mijn ervaring met pompoen is dat je 'm echt niet hoeft te schillen, scheelt vingers en werk.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...