dinsdag 18 januari 2011

Hartige taart met zuurkoolcarbonara

Qua temperatuur mag het inmiddels aanvoelen als lente, een blik op de kalender leert dat het toch nog echt hartje winter is. Er is dus alle reden om stug door te gaan met het bereiden van lekkere winterse gerechten, zoals deze hartige taart met zuurkool. Later deze week volgt nog een konijnrecept en ik heb ook Julia Child's rode kool in de planning staan, dus wat mij betreft kan de temperatuur nog wel even rond het vriespunt schommelen.
Dit recept komt uit "Hartige taart" van Jasmin Schults en Anaisa Bruchner (Uitgeverij Becht, verkrijgbaar in de winkel), maar ik heb hun taartbodem vervangen door mijn eigen favoriete kwarkdeegbodem.

Voor een taartvorm van circa 24 cm doorsnede:
300 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr kwark
4 eetlepels melk
125 gr magere gerookte spekblokjes
1 teen knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
1 (kleine) rode Spaanse peper, fijngehakt
1 takje rozemarijn, fijngehakt
500 gr uitgelekte zuurkool
125 ml slagroom
100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 eieren, losgeklopt
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Kneed een deegje van het zelfrijzend bakmeel, de kwark, de melk en een snuf zout. Vorm een bal van het deeg en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Bestrooi een werkvlak licht met wat bloem, rol het deeg uit en bekleed een ovenschaal (doorsnede circa 24 cm) ermee.
Bak de spekblokjes in een hete koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Voeg de knoflook, de ui en de Spaanse peper toe en fruit dit even mee. Voeg de zuurkool toe en bak deze eveneens een paar minuten mee. Voeg dan de slagroom toe en doe de rozemarijn, het zout en de peper erbij. Roer goed door elkaar en laat dit mengsel zo'n 20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Haal dan de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas erdoor. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en meng dan de eieren erdoor.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Schep het zuurkoolmengsel in de ovenschaal en bak de taart in circa 40 minuten gaar. Dek (eventueel, bij mij bleek dat nodig) de schaal na 30 minuten af met aluminiumfolie, om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...