Google+ Followers

donderdag 27 januari 2011

Altijd handig: tomatensaus

Soms, als ik in een heel verstandige bui ben (en tijd heb) maak ik wel eens een voorraadje van het één of ander nuttigs en vries dat vervolgens in. Dat lijkt een simpele constatering, maar dat valt tegen: er is meestal geen ruimte in mijn diepvries voor welke uitspatting dan ook, aan veel vrije tijd heeft het me lange tijd ontbroken (maar dat is dramatisch verbeterd nu de winkel de gehele maandag gesloten blijft) en tja... verstandige buien... laat maar.
Toch: - schrik niet - afgelopen weekend was het zover. Ingegeven door een restje eenzame passata in de koelkast en een wegkwijnend potje (ja...) pesto zat ik al een paar dagen te broeden op het plan om deze producten een schitterend nieuw leven te geven als... (tromgeroffel...) tomatensaus!
Lach niet. Tomatensaus is altijd reuze handig om paraat te hebben en de zelfgemaakte variant wint 't van elke Bertolli-pot. Veel heb je er niet voor nodig: tomaten (....), wat kruiden, uien, knoflook en een keukenmachine.

Voor 950 ml tomatensaus:
400 ml passata
1 kg tomaten
1 grote rode ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
3 takjes tijm
1 takje rozemarijn, fijngehakt
4 theelepels pesto
(zee)zout, versgemalen zwarte peper en een snufje suiker

Neem een scherp mes en kerf een kruis in de tomaten. Doe ze in een kom en giet er kokend water over (tot ze helemaal onder staan). Laat dit een halve minuut staan, giet dan het kokende water af en giet er koud water over. Trek dan de velletjes van de tomaten (dat moet nu zonder problemen lukken) en hak de tomaten in grove stukken.
Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin zachtjes de ui en knoflook (ongeveer 2 minuten). Voeg daarna de overige ingredienten toe: tomaten, tomatenpassata, tijm, rozemarijn, pesto en snufjes zout, peper en suiker. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur heel laag, zodat de tomatenmassa ongeveer 30 minuten zachtjes staat te pruttelen.
Schep dan voorzichtig (heet!) de inhoud van de pan in een keukenmachine en maal alles fijn. Schenk de vloeibare massa weer terug in de pan en laat dit nog zo'n 15 minuten zachtjes inkoken - tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Laat afkoelen en vries in porties in.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...