Google+ Followers

dinsdag 1 februari 2011

Homemade pizza

Wie houdt er niet van pizza? Ik ken eigenlijk niemand die er z'n neus voor ophaalt. Persoonlijk vind ik ze heerlijk, maar ik eet ze niet zo vaak (oké, 2 weken geleden nog, een snelle hap op weg naar het theater). Tijdens de drukke decembermaand heb ik trouwens ook nog een exemplaar op een scootertje laten bezorgen, maar dat bleek een ongelofelijk zout stuk karton. Het blijft gewoon het beste om ze zelf te maken en met de tomatensaus uit de vorige post is een goede start gegarandeerd. Als je dan nog een bodem vrij eenvoudig ter beschikking kunt hebben, staat niets een homemade pizza in de weg.

In het boek "Pizza eigenwijs" van J. Lanzafame (Uitgeverij Fontaine) staat een prima recept voor pizzabodems. Het goede nieuws: het deeg kan worden ingevroren en op ieder gewenst moment weer worden verwerkt. Ik heb het getest en het lukte!

Ingredienten voor 1 bodem:
1 theelepel droge gist
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
100 ml warm water
2 theelepels olijfolie, plus extra om in te vetten
160 gr tarwebloem, gezeefd

Roer de gist, het zout, de suiker, het water en de olijfolie in een kom door elkaar en roer tot het goed vermengd is. Zet de kom op een warme plek en laat het zo'n 10 minuten rusten, tot er luchtbubbeltjes aan de oppervlakte verschijnen.
Voeg de bloem toe aan het gistmengsel en kneed het geheel in 15 minuten tot een glad en soepel deeg. Vet een grote kom aan de binnenkant in met wat olijfolie en schud het deeg er een paar keer in rond (zodat het deeg bedekt is met een heel dun laagje olie). Dek de kom af met plastic folie of een schone theedoek en laat het deeg op een warme plek 1 - 1½ uur rijzen.
Druk dan de lucht uit het deeg en verwerk het direct verder, of verpak het in plastic folie en bewaar het in de koelkast of de vriezer. Laat het deeg in ieder geval op kamertemperatuur komen als je het weer verder wilt gebruiken. Leg het deeg opnieuw in de kom en laat het nog circa 15 minuten rustig rijzen op een warme plek. Het deeg is dan klaar voor gebruik en kan met een deegroller op een met bloem bestoven werkplaat worden uitgerold.

Ingredienten voor 1 pizza:
Pizza #1: met gruyere
100 - 150 ml tomatensaus
1 pizzabodem
100 - 125 gr geraspte kaas
Topping naar keuze

Schuif een bakplaat (of in een ideaal geval: een pizzasteen) in de oven en verwarm die voor tot 250 graden Celcius. Rol het pizzadeeg uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 30 cm. Prik het deeg met een vork op regelmatige afstanden in. Verdeel de tomatensaus over de bodem (houd ongeveer 1 cm vanaf de rand vrij) en beleg de pizza met de kaas en elke gewenste topping.
Pizza #2: met belegen kaas en salami
Schuif de pizza op de bakplaat en zet deze direct in de oven. Bak de pizza 10-11 minuten. Volgens meneer Lanzafame is 6 minuten voldoende, maar dat lukt wellicht alleen met een pizzasteen. In mijn simpele oven, met een doorsnee bakplaat, bleek een baktijd van ruim 10 minuten echt noodzakelijk.

Op de foto's zien jullie poging 1 (pizza met geraspte gruyere en tijm) die te kort gebakken is geweest. Poging nummer 2 (pizza met geraspte belegen kaas en salami) was echt goed: bijna 11 minuten baktijd. Het invriezen, laten ontdooien en verder verwerken van het deeg bleek uitstekend te werken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...