Google+ Followers

donderdag 10 februari 2011

Peanutella: Nutella van geroosterde pinda's

Een paar dagen geleden was het "World Nutella Day" en dus werd je op Internet bedolven onder de Nutella-recepten. Hoewel ik niet van hazelnoten houd, vind ik Nutella heerlijk (iedere logica ontbreekt hier). De meeste recepten waren weinig spannend (je kunt ze ook allemaal terugvinden in "Het grote Nutella kookboek" van P. Balducchi, Becht's Uitgeversmaatschappij), maar op mijn geliefde foodblog "Smitten Kitchen" vond ik iets leuks.
Het betrof hier een recept om zelf Nutella te maken. Maar: in plaats van hazelnoten worden doodgewone pinda's gebruikt! Toevallig had ik nog een grote zak met pelpinda's liggen, dus er zit de nodige voorbereiding in dit verhaaltje. Doe jezelf een plezier en gebruik gewoon gepelde (rauwe, ongezouten) pinda's. De "peanutella" is duidelijk minder zoet dan Nutella, maar het is wel wat minder goed smeerbaar - haal het potje op tijd even uit de koelkast, dat neemt de grootste problemen al weg. Iets meer olie gebruiken is ook een oplossing!

300 gr (rauwe) gepelde, ongezouten pinda's
165 gr cacaopoeder
150 gr poedersuiker
snuf zout
4 eetlepels arachide-olie

De pinda's moeten eerst geroosterd worden. Verwarm daarvoor de oven tot 200 graden Celcius en doe de pinda's op een grote bakplaat. Rooster rauwe pinda's zo'n 10 minuten, als je geroosterde pinda's gebruikt zijn 5 minuten voldoende.
Doe de pinda's in een keukenmachine. Laat de machine draaien - in totaal zeker zo'n 5 minuten. In eerste instantie worden de pinda's gewoon fijngehakt, vervolgens wordt het een soort dikke pasta en uiteindelijk wordt het een dunnere, bijna vloeibare pasta. Schraap regelmatig de kanten van de keukenmachine schoon.
Voeg het cacaopoeder, de poedersuiker, het zout en 2 eetlepels arachide-olie toe. Laat de keukenmachine opnieuw draaien (ongeveer 1 minuut) en voeg eventueel nog extra olie toe als de massa te dik blijft. Ik gebruikte uiteindelijk 4 eetlepels olie. Proef de "peanutella" en voeg eventueel wat extra zout toe.
Schep de pasta in potjes en sluit goed af met een deksel. Bewaar in de koelkast - de "peanutella" blijft ongeveer een week goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...