Google+ Followers

woensdag 3 november 2010

Lasagne met prei en champignons

Stel je voor: het is een regenachtige herfstzondag. Het is druilerig en koud en je bent 's ochtends al ongenadig natgeregend tijdens de wandeling met de hond. Je weet dat je er 's middags nog een keer uit moet met het beestje... Dan is het best een fijn plan om thuis te komen bij een lekker glas rode wijn en een lasagneschotel die je zo de oven in kunt schuiven.
En zo geschiedde: een half uurtje voordat de tweede plensbui van de dag op m'n hoofd ging vallen trof ik alle voorbereidingen voor dit ovengerecht. De schaal ging kant en klaar de koelkast in en Djeco en ik trotseerden het herfstweer. Bij thuiskomst wachtte inderdaad het glas wijn en hoefde de schaal slechts een paar meter te verhuizen (van de koelkast naar de oven). Inderdaad een heel fijn plan...!

Dit recept komt uit "Foodies" (november 2010).

2 preien, in dunne (halve) ringen
400 gr champignons, in grove stukken
125 gr gerookt spek (blokjes of reepjes)
5 eieren
350 ml halfvolle melk
150 ml slagroom
1 eetlepel maizena
75 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
75 gr Old Amsterdam (geraspt)
1 theelepel gedroogde tijm
10-12 lasagnavellen
zeezout en versgemalen zwarte peper
boter om in te vetten

Neem een grote (droge) koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Voeg de champignons toe en bak ze circa 5 minuten mee. Voeg dan de prei toe en bak nogmaals 2-3 minuten. Breng eventueel op smaak met zout en peper (ik voegde geen extra zout toe, omdat ik de spekblokjes al voldoende zout vond).
Meng de eieren, melk, slagroom, tijm en de maizena. Voeg hieraan de geraspte kaas toe (houd circa 2 eetlepels achter) en zout en peper.
Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius en vet een grote ovenschaal in met boter. Doe een laagje van het eimengsel op de bodem en bedek dit met lasagnavellen. Doe hier een deel van het preimengsel bovenop en maak afwisselend laagjes van de lasagnavellen, het eimengsel en de groenten. Eindig met een laag van het eimengsel en strooi hier de achtergehouden geraspte kaas overheen.
Zet de ovenschaal zo'n 45 minuten in de oven. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...