Google+ Followers

vrijdag 5 november 2010

Nigella's Coq au Riesling

Mijn hoog geachte bovenbuurmannen O. en R. hebben een grote liefde voor Nigella Lawson. Haar recepten worden fanatiek gebruikt en vooral toetjes en taarten (quadruple chocolate cake, anyone?) zijn favoriet. Ik heb daar geen problemen mee. Als hoog geachte onderbuurvrouw krijg ik nog wel eens een stukje taart toegeschoven...
Naast de toeten en taarten van Nigella is er ook een hoofdgerecht dat O. en R. graag maken als er bezoek komt: Coq au Riesling, afkomstig uit "Nigella Express". Afgelopen week vond ik het hoog tijd dit superrecept zelf eens te gaan testen.

Een paar opmerkingen vooraf: volgens Nigella moet je gebruik maken van ontbeende kippenbouten. Dat is een mooie gedachte, maar die kon ik niet krijgen. Vanwege een kluif-fobie gebruiken de bovenbuurmannen (naar volle tevredenheid) gewoon kipfilet, maar ik nam normale kippenbouten waar ik na een half uur kooktijd met 2 vorken het vlees vanaf peuterde. Beetje bewerkelijk, maar wel smakelijk. Bovendien moet je eraan denken om het vel van het kippenvlees te verwijderen. De kip wordt namelijk niet aangebakken, alleen gekookt. Ok, dan nu het recept:

Voor 3 personen:
125 gr mager spek, in reepjes of blokjes
1 kleine prei, in dunne plakjes
2 grote kippenbouten
2 laurierblaadjes
150 gr oesterzwammen, in reepjes
375 ml Riesling (= halve fles)
100 ml slagroom (indien gewenst)
zeezout en versgemalen zwarte peper

Neem een grote, droge stoofpan en bak de spekjes tot ze krokant zijn. Doe de prei erbij en laat die 1 minuut meebakken. Voeg dan de kippenbouten, de laurierblaadjes, de oesterzwammen, peper en zout en de wijn toe. Breng het geheel aan de kook, leg het deksel op de pan en laat dit zo'n 30 minuten - zachtjes - koken. Neem de kippenbouten uit de pan en gebruik 2 vorken om het vlees van de botten te scheiden. Doe het vlees terug in de pan en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg 2 minuten voor het einde van de kooktijd eventueel de slagroom toe.
Serveer dit gerecht met tagliatelle, waar alleen een beetje boter en wat Parmezaanse kaas aan toegevoegd is.

1 opmerking:

  1. Ik ken dit recept ook, het is erg lekker!! Ik gebruik zelf vaak een gemengd pakket van champignons (kastanje champignons, oesterzwammen, witte champignons etc) omdat ik de structuur van alleen oesterzwammen een beetje teveel van het goede vind.
    Maar het blijft een topper!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...