Google+ Followers

dinsdag 1 maart 2011

Italiaanse hamburgers met zongedroogde tomaatjes & parmezaan

Deze week ga ik koken uit dieetboeken. Niet omdat ik mezelf op een dieet heb gezet (al is dat wel een goed idee), maar omdat er de laatste tijd nogal wat boeken met lekkere, lichte gerechten zijn verschenen. Bedenk altijd wel dat ik hier mijn eigen versie van het recept weergeef en dat het originele recept uit het boek hiervan kan (en meestal zal) afwijken.
Bij deze Italiaanse hamburgers heb ik me heel behoorlijk aan de beschrijving in het boek, "Mijn Italiaanse dieet" van Gino d'Acampo (Fontaine Uitgevers), gehouden. Helaas had ik even geen gezonde slablaadjes in huis (zoals voorgeschreven door Gino), dus de hamburger ligt bij mij op een kaal broodje. Daar staat dan weer tegenover dat ik wel een goede klodder ketchup heb toegevoegd - en die valt in het recept uit het boek niet te ontdekken!

Voor 4 personen (ik maakte de helft):
500 gr (extra mager) rundergehakt
2 theelepels (gedroogde) tijmblaadjes
50 gr paneermeel (beter: vers broodkruim)
25 gr zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt en fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
30 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
1 ei, losgeklopt
1 eetlepel bloem, om te bestuiven
2 eetlepels olijfolie, om te bestrijken
4 ciabattabroodjes
(eventueel: 50 gr gemengde slablaadjes)

Vermeng het rundergehakt in een grote kom met de tijmblaadjes, het paneermeel, de tomaatjes, de knoflook en de Parmezaanse kaas. Voeg peper en zout naar smaak toe, evenals het losgeklopte ei. Stroop je mouwen op en kneed alles goed door elkaar. Bebloem je handen en vorm 4 platte ballen van het mengsel. Bestrijk de burgers licht met olijfolie.
Verhit in de tussentijd een grillpan en rooster de hamburgers hierop - 4 minuten per kant. Leg de hamburgers even apart en dek ze af met aluminiumfolie om ze warm te houden. Snijd de ciabattabroodjes doormidden en leg deze met de snijkant naar beneden eveneens op de grillpan (een minuutje is genoeg).
Verdeel eventueel de slablaadjes over de broodjes, leg op elk broodje een hamburger en leg de bovenkant erop. Serveer naar believen zónder of mét een grote klodder ketchup.

1 opmerking:

  1. Ziet er een lekker receptje uit, maar niet echt gezond als je het mij vraag...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...