donderdag 3 maart 2011

Zalmpakketjes met witlof en sinaasappel

In mijn vorige stukje op dit blog schreef ik dat ik weliswaar deze week lichte en gezonde gerechten ga bereiden, maar dat dat niet betekent dat ik een dieet volg. Inmiddels denk ik dat het misschien toch wel een goed idee is. M'n spijkerbroek zit namelijk onaangenaam strak...
Het onderstaande gerecht is gezond, licht en bepaald geen straf om te eten. Sterker: het is heerlijk! Het wordt "en papillote" klaargemaakt, hetgeen betekent dat de zalm en de witlof in een afgesloten pakketje in de oven gaar worden gestoomd. Ik gebruikte hiervoor aluminiumfolie, maar bakpapier is ook een optie. Maak per zalmmoot (= per persoon) een apart pakketje!
Het recept komt uit "Waarom Franse vrouwen niet dik worden / Het kookboek" van Mireille Giuliano (Uitgeverij De Arbeiderspers).

Voor 4 personen (ik maakte ongeveer de helft):
2 sinaasappels
1 theelepel olijfolie
4 dikke stronken witlof, of 6 dunne
4 zalmmoten, circa 150 gr per stuk
2 cm verse gember, geraspt
2 theelepels honing
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
aluminiumfolie of bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Rasp de schil van 1 sinaasappel en snijd de partjes uit beide sinaasappels. Vang het vocht dat hierbij vrij komt op en knijp het restant van de sinaasappel nog even goed uit. Neem 4 forse stukken folie (circa 40 x 40 cm) en bestrijk het midden van de vellen lichtjes met wat olijfolie. Maak 4 afzonderlijke pakketjes.
Verwijder de harde kern uit de witlof en snijd de stronken in dunne reepjes. Leg de reepjes op het aluminiumfolie en leg er een zalmmoot bovenop. Verdeel de sinaasappelpartjes, de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de honing en de geraspte gember over de pakketjes en breng op smaak met zout en peper.
Vouw de pakketjes goed dicht en zet ze op een ovenplaat. Schuif de plaat in de oven en laat ze daar zo'n 20 minuten in staan.
Ik serveerde de zalm met gekookte aardappeltjes die ik in de oven circa 30 minuten geroosterd had met wat olijfolie, Provencaalse kruiden, zeezout en peper.

3 opmerkingen:

  1. Heel verrassend! Het bittere wat witlof soms heeft wordt verzacht door de gember en sinaasappel en de zalm paste er goed bij. Had niet gedacht dat het zo lekker zou zijn! Zeker niet dieet-verantwoord om dan nog maar portie te nemen he..? Zucht

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van mij mag het, hoor! Fijn dat je het zo lekker vond.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond het ook heerlijk! Enneuh Anoniem n°1: ik doe momenteel Weight Watchers en dit recept telt helemaal niet zoveel punten hoor! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...