Google+ Followers

dinsdag 19 april 2011

Bruschetta met tomaten

Vorige week volgde ik een workshop "Antipasti" bij Ozana en Miriam van Urban Chef. Het was een perfecte avond: goed gezelschap, goede uitleg, goede ingredienten, lekkere wijn en olijfolie en heerlijke hapjes. Geinspireerd door deze avond en het stralende zonnetje buiten, besloot ik afgelopen weekend om ook thuis lekker bruschetta te gaan maken.
Kinderlijk eenvoudig, maar bedenk: de smaak valt of staat met de kwaliteit van de producten. Waterige tomaten en slechte olijfolie zullen nooit een lekkere bruschetta opleveren. Investeer dus in topkwaliteit!

De trouwe lezers van dit blog weten inmiddels dat ik nogal liefhebber ben van de "originale" uitvoering van klassiekers. Allerlei hippe varianten zijn prima, maar ik geniet meestal toch gewoon het meest van de simpele, recht-toe-recht-aan versie. Onderstaand de snelle klassieke versie van Ozana, maar het recept is terug te vinden in vele Italiaanse kookboeken, zoals bijvoorbeeld "Kookschool / De Italiaanse keuken" van Laura Zavan (Uitgeverij Inmerc).

Voor 4 personen:
1 afbakstokbrood (bij voorkeur wit, maar ik had alleen donker in huis), niet afgebakken!
olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
4 sappige tomaten
een paar takjes verse peterselie
een paar takjes verse basilicum
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius.
Snijd het onafgebakken brood in dunne sneetjes (iets dunner dan 1 cm). Neem een ovenschaal en giet hierin een laagje olijfolie en strooi er wat zeezout in. Wentel de sneetjes brood om-en-om in de olijfolie, zet de schaal in de oven en bak de crostini ongeveer 12-15 minuten (dit is afhankelijk van je oven en van het brood dat je gebruikt, dus houd het gewoon even goed in de gaten). Het brood is klaar als er een lekker krokant korstje is gevormd.
Snijd intussen de tomaten in vrij kleine blokjes (met vel en zaadjes er gewoon bij) en hak de knoflook fijn. Snijd de peterselie en basilicum eveneens fijn en vermeng alle ingredienten. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog een scheutje olijfolie.
Schep het tomatenmengsel op de crostini, trek een flesje open en geniet van het zonnetje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...