Google+ Followers

zaterdag 16 april 2011

Jamie's gebraden kip met citroen en rozemarijnaardappelen

Zal ik het maar gewoon even toegeven? Ik ben fan van Jamie. Zo, dat is eruit. Het lijkt soms niet zo hip en culi-fähig om te zeggen dat je vreselijk graag kookt uit de boeken van meneer Oliver, maar het is gewoon zo. Jamie doet niet zo moeilijk (belangrijke eigenschap, iets dat me ook altijd aantrekt in de recepten van Nigella Lawson) en het is altijd smakelijk.
Het onderstaande recept van een hele kip uit de oven maak ik al vele jaren. Het is een perfect gerecht om te maken als er gasten komen. Je kunt vrijwel alles voorbereiden en als je bezoek er is, schuif je het hele boeltje in de oven en plopt een fles wijn open. Naar die kip heb je vervolgens nauwelijks omkijken en het maakt ook niet uit als het allemaal wat langer duurt - de kip droogt niet uit onder het laagje rookspek. Briljant!


Voor 4 personen:
1 (biologische) scharrelkip van 1½-2 kg
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
1½-2 kg aardappelen, ietsje kruimig, geschild
1 grote citroen
1 hele bol knoflook, de tenen losgemaakt, in de schil
olijfolie
handvol verse tijm
handvol verse takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
1 of 2 rode paprika's, in repen
8 plakken mager rookspek

Wrijf de kip royaal in met zout en peper, dek hem haar goed af en zet het kippetje zo lang het kan (het liefst zo'n 12 uur) in de koelkast.
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Snijd de aardappels in stukken ter grootte van een golfbal en doe ze samen met de citroen en de knoflooktenen in het water. Kook de aardappelen circa 12 minuten. Giet dan het water af en laat ze nog ongeveer 2 minuten uitdampen. Haal de citroen en de knoflook uit de pan en hussel de aardappelen goed door elkaar. Hierdoor wordt de buitenkant van de aardappelen goed rul en zullen ze straks krokanter worden tijdens het bakken.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Haal de kip uit de koelkast en dep haar goed af met keukenpapier. Wrijf de kip helemaal in met olijfolie. Neem een mes en prik hiermee zo'n 10 keer in de citroen. Prop de citroen, de knoflooktenen en de tijm in de buikholte van de kip. Leg de kip in een braadslede en bak 45 minuten in de oven.
Haal de braadslede dan uit de oven en leg de kip op een bord. Doe de aardappelen, de rozemarijn en de stukken paprika in de braadslede en hussel weer even goed door elkaar. Maak een holte in het midden en leg hierin de kip weer terug. Bedek de kip met plakjes spek en zet het geheel nogmaals 45 minuten in de oven.
Verkruimel het spek over de aardappelen en knijp de citroen uit over de kip. De liefhebbers kunnen de knoflooktenen uitknijpen en fijnprakken en de knoflookpasta over de kip smeren (is erg lekker, maar ik wil m'n klanten niet wegjagen). Toprecept!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...