donderdag 7 april 2011

Rund- en paprikastoof met Ingelmunster Kasteel donker

Ondanks het bij vlagen mooie lenteweer, zit er echt nog wel eens een frisser dagje tussen. Aan de ene kant is dat jammer (ik zit graag met m'n hoofd in de zon), maar ach... zo'n verraderlijk koel dagje is het perfecte excuus om nog eens een suddergerecht te maken. Wellicht de laatste van deze winterperiode en zeker een perfecte aanleiding om de runderlappen uit de vriezer op te maken.
Het recept komt uit "Eenpansgerechten / 101 gouden recepten" (Uitgeverij Terra, verkrijgbaar in de winkel), maar er is het nodige aan gesleuteld. Naast de bijna-vergeten runderlappen had ik ook nog een flesje donker bier staan dat schreeuwde om gebruikt te worden. De runderbouillon uit het originele recept is dus vervangen door een flesje donker kasteelbier uit Ingelmunster. En al zeg ik het zelf... dat was geen foute aanpassing!

Voor 4 personen:
1½ eetlepel zonnebloemolie
750 gr runderlappen, in blokjes van 2 x 2 cm
1 grote ui, in ringen
1 teentje knoflook, geperst of geraspt
1 volle eetlepel paprikapoeder
1 klein blikje (= 70 gr) tomatenpuree
1 eetlepel wijnazijn (witte of rode)
1 theelepel gedroogde marjolein
1 laurierblaadje
¼ theelepel karweizaadjes (had ik niet in huis, dus weggelaten)
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 flesje (= 330 ml) Ingelmunster Kasteelbier (donker)
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
1 grote rode paprika, zonder zaadlijsten, in ringen
65 ml zure room (had ik ook niet in huis...)

Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan met een dikke bodem. Bak hierin het vlees in 2 porties snel rondom bruin. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan en houd warm.
Doe de rest van de olie in de pan, samen met de ui en de knoflook. Fruit dit 10 minuten op een laag vuur; tot de ui zacht is. Schep het vlees terug in de pan en giet ook de vrijgekomen vleessappen erbij. Voeg het paprikapoeder, de tomatenpuree, de azijn, de marjolein, het laurierblaadje en de karweizaadjes toe en roer even goed door.
Doe dan de tomaten en de inhoud van het flesje bier in de pan. Het vlees moet nu nét onder staan - voeg eventueel wat runderbouillon toe. Voeg zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Het rundvlees moet nu 2½ uur stoven - roer halverwege de kooktijd de paprika erdoor. Serveer de stoofpot met een schepje zure room en basmatirijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...