Google+ Followers

maandag 22 maart 2010

Applepie in a jar

Een tijdje geleden werd ik door een gewaardeerde klant gewezen op de foodblog "Our Best Bites" en met name hun post over "Single serving pie in a jar". Het komt er in het kort op neer dat je in een (vuurvast) glazen potje een soort eenpersoons-fruittaartje maakt. Dat potje kun je direct bakken of in de diepvries bewaren, zodat je altijd in een handomdraai een versgebakken taartje kunt maken.
Het duurde even, maar afgelopen weekend ben ik het experiment aangegaan. Een beetje huiverig, want ik stelde me al uiteenspattende glazen potjes en kapotte ovens voor, maar... alles is goed gegaan! Het is verbijsterend simpel en snel klaar. Je maakt namelijk een snel en eenvoudig korstdeegje, bekleedt het glazen potje hiermee, vulling van gewenste fruitsoort erin, dekseltje van korstdeeg erop - that's it!

Voor deze eerste poging gebruikte ik een weinig avontuurlijke vulling van appel met kaneel, maar je kunt alle denkbare fruitsoorten gebruiken en daar naar eigen inzicht specerijen, kruiden of extracten aan toevoegen. Voor wat betreft de glazen potjes: het lijkt me duidelijk dat hier vuurvaste exemplaren voor nodig zijn, bv. kleine weckflessen. Zorg bovendien dat er een (glazen of metalen) deksel bij is - dat maakt het geheel nog makkelijker in te vriezen.

Basisrecept voor (zoet) korstdeeg (bron: "Kook ook", genoeg om 4 potjes mee te bekleden):
200 gr bloem
¼ theelepel zout
100 gr koude boter, in kleine stukjes
2-3 eetlepels ijskoud water
(naar wens: 1 eetlepel suiker)
Doe alle ingredienten in een keukenmachine en meng circa 15 seconden; tot het geheel uit dikke korrels bestaat. Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed met de hand tot een samenhangend geheel.

Rol een gedeelte van het korstdeeg uit en steek er met de rand van het glazen potje 4 rondjes uit (die zullen worden gebruikt als deegdekseltjes). Het resterende deeg kun je in plukjes gebruiken om de binnenkant van de potjes van een deegkorstje te voorzien. Het is niet nodig om het glas vooraf in te vetten.

Voor de vulling gebruik je, naast het fruit (hoeveelheid: zoveel er in het potje past...), de volgende ingredienten (voor 4 potjes):
1 eetlepel bloem (of meer, als fruit erg vochtig is)
1 afgestreken eetlepel suiker (of meer of minder, naar smaak)
1 eetlepel boter (verdelen over de potjes)

Hussel de bloem, de suiker, het gekozen fruit en de gewenste specerijen (in mijn geval 2 theelepels kaneel) door elkaar en vul de potjes ermee tot circa ½ cm vanaf de bovenste rand. Leg er dan kleine stukjes boter bovenop. Plaats dan het deegdeksel erop en druk het voorzichtig aan (vergeet niet om een stoomgaatje te maken!). Bestrijk het deeghoedje met wat ei en strooi er suiker op. Het potje is dan klaar om in de oven gebakken te worden (circa 45 minuten op 190 graden Celcius), of om in de diepvries gezet te worden (met deksel erop). De potjes kunnen rechtstreeks vanuit de diepvries in de oven afgebakken worden (dan in 60 minuten), maar ik geloof dat ik dat niet aandurf... Toch eerst maar even laten ontdooien.

Mijn proef bevatte slechts 2 potjes, waarvan er eentje direct gebakken is en de ander nog in de vriezer vertoeft. Het bleek allemaal zo gepiept en het resultaat was superlekker - een perfecte manier om snel eenpersoons-fruittaartjes te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...