Google+ Followers

donderdag 11 maart 2010

Cranberrykoekjes met witte chocolade

Tijdens mijn bezoek aan de Bakkerijdagen had ik wat zakjes gedroogde cranberries gekregen. Die nam ik maar al te graag in ontvangst, want ik houd toevallig erg van cranberries - in alle vormen (vers, gedroogd, gelei, compote, whatever). Daar moest natuurlijk wel wat mee gebeuren en al snel ontstond het idee om er koekjes mee te gaan bakken. Met witte chocolade erbij. Want cranberries en witte chocolade, da's nou een typisch voorbeeld van een hemelse combinatie.

In m'n enthousiasme dacht ik wel snel een receptje te kunnen vinden. Een winkel vol met kook- en bakboeken, niet waar? Dat viel dus niet mee. Uiteindelijk vond ik een recept voor cranberrykoekjes in "Koekjes parade" van Jacqueline Bellefontaine en dat heb ik omgebouwd tot het volgende brouwsel:

Voor 12-15 stuks:
125 gr zachte boter
100 gr suiker
1 ei, gesplitst
50 gr gedroogde cranberries
200 gr bloem
½ theelepel kaneelpoeder
50 gr witte chocolade, gehakt
rietsuiker, om te bestrooien

Verwarm de oven voor tot 180 graden Celcius / gasovenstand 3. Vet een bakplaat dun in met boter of bekleed hem met bakpapier. Klop de boter met de suiker in een kom licht en romig en klop de eidooier erdoor. Roer de cranberries en de chocolade door de boter-eimassa.
Zeef de bloem met het kaneelpoeder en roer ze door de boter-eimassa tot het een stevig deeg is (voeg eventueel wat extra bloem toe). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een 3 mm dikke lap en steek er rondjes van 7½ cm doorsnee uit.
Leg de rondjes op de bakplaten. Klop het eiwit los en bestrijk de koekjes ermee. Bestrooi ze met de rietsuiker.
Bak de koekjes in 15-18 minuten goudbruin. Laat ze dan enkele minuten op de bakplaat liggen en leg ze daarna op een rooster om af te koelen. Bewaar ze maximaal 1 week in een goed afgesloten trommel.

Ondanks het feit dat m'n koekjes (weer) niet een schoonheidsprijs verdienden, waren ze wel heel lekker (... da's gebaseerd op eigen beoordeling, andermans kritieken en het gegeven dat ze na 3 dagen allemaal op waren). Wat nog veel beter is: ik heb de smaak van het koekjes bakken weer helemaal te pakken (is dit het officiele einde van de cupcake-fase?), dus er volgen binnenkort meer recepten. En dan nog het allerbeste nieuws: nu de dagen weer langer worden en ik met meer natuurlijk licht kan fotograferen, verwacht ik dat de kwaliteit van de foto's erop vooruit zal gaan. Nu de styling nog onder de knie krijgen. Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...