Google+ Followers

maandag 1 maart 2010

Bakkerij Dagen

Gisteren was ik met Marieke van Alle Taarten op de RAI in Amsterdam, voor de Bakkerij Dagen. Da's de vakbeurs voor de brood- en banketbakkerij. Persoonlijk heb ik daar niets te zoeken, maar Marieke natuurlijk wel en ik huppelde vrolijk mee. We ontmoetten daar ook Marieke's vriendin Annemiek; ook professioneel patissier. Kortom: ik was op pad met twee kenners en daar kon ik nog wat van opsteken.
En dat gebeurde ook! Hoewel ik me een groot gedeelte van de tijd ernstig dom voelde tussen alle vakmensen en -taal, heb ik m'n ogen uit gekeken. Zoveel mooie en kunstige taarten, taartjes, showwerken... wow...!

Op de beurs zijn grofweg 3 bloedgroepen vertegenwoordigd: de broodbakkers, de banketbakkers en de ijsmakers. We waren uiteraard vooral op het banketdeel gericht en hebben de broodbakkers links laten liggen (ze verdienen toch echt een beter lot). De ijsmakers hadden tussendoor wel onze aandacht (lekkere citroensorbet!)...
Ik heb hier te weinig plek om alles te beschrijven, maar een paar hoogtepunten wil ik niet overslaan. In de eerste plaats waren dat de prestaties van het Nederlands Patisserie Team. Geweldige showstukken met suikerwerk en chocolade - onmaakbaar voor de amateur en dus reuze interessant om van heel dichtbij te bekijken.
Verder waren er natuurlijk heel veel taarten en taartjes te bewonderen - varierend van bijna-fabrieksmatig (niet zo spannend), tot vrijwel geheel handgemaakt (top). Er viel hier heel veel te proeven en dat hebben we dus ook gedaan.... Gisteren waren we even niet op dieet! En is het niet verbazingwekkend hoe je lichtelijk misselijk kunt zijn van alle zoetigheid en dan toch stug dooreet?

In het kader van mijn persoonlijke missie tot het (ooit) zelf maken van macarons, hebben we een klein vergelijkend onderzoek uitgevoerd. Na een aantal teleurstellingen (klef, zacht), was het bij onze laatste proefronde wel raak! Daar was-ie dan, de heerlijke, lichtelijk crunchy macaron - al viel de ganache dan weer tegen. Ja, we waren heel kritisch en de perfecte macaron hebben we niet gevonden. Toch maar zelf gaan maken ;-)

1 opmerking:

  1. Hoi Riejanne,
    Die afspraak staat. Op naar 2012! Wat ben je weer snel met volgen :) Hoe doe je dat toch? :)
    Ennuh, zo onwetend was je niet hoor ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...