Google+ Followers

zaterdag 15 mei 2010

In de herkansing wel gelukt: Kastanjecake

Het is inmiddels een paar maanden geleden dat ik een eerste poging ondernam om kastanjecake te bakken. Ik had het recept gevonden in een Frans kookboek en het zag er allemaal kinderlijk eenvoudig uit. Tuurlijk, je had er kastanjepuree voor nodig en dat heeft de gemiddelde Nederlander niet in huis, maar verder gingen er alleen maar hele gangbare ingredienten in. Wat wel opviel was dat er geen bloem aan te pas kwam, alleen maar veel eieren...
Het beslag was zo gepiept en er leek geen vuiltje aan de lucht. Totdat de voorgeschreven baktijd verstreken was en ik m'n kastanjetaart - die tot een geweldige hoogte gestegen was - uit de oven haalde. In de daarop volgende seconden stortte de cake voor m'n ogen in elkaar en resteerde een zielig hoopje prut; dat bovendien niet gaar was. Niet goed.
Ik heb de prut teruggezet in de oven en daar nog een tijdje laten staan. Het resultaat zag er niet uit, maar was in ieder geval gaar. De cake was bovendien te zoet, kortom: mislukking. Grrr....

Maar... een kastanjecake (lees: een goed gelukte kastanjecake) is wel heel lekker, dus ik liet het er niet bij zitten. Onderstaand volgt m'n eigenhandig geknutselde "recept": gewoon met cakemeel. Het resultaat is inderdaad een stevige cake en geen wiebelige soufflé. Eet smakelijk!
Nog even voor wie zich afvraagt waar hij/zij in vredesnaam kastanjepuree met vanille vandaan kan halen: gewoon te koop bij Cook & Book!

1 pak Koopmans "Fijne cake"
100 gr roomboter (op kamertemperatuur)
250 gr kastanjepuree met vanille, gezoet
4 eieren (middelgroot)
2 eetlepels melk

Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius (hete lucht). Vet een cakevorm in met boter en bestuif de binnenkant met bloem.
Klop de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig. Voeg de cakemix, kastanjepuree, eieren en melk in 1 keer toe. Roer het geheel met de mixer op de laagste stand 1 minuut tot een glad geheel. Klop het beslag daarna met de mixer op de hoogste stand in circa 2 minuten tot een luchtig beslag.
Doe het beslag in de cakevorm. Bak de cake in 60-70 minuten gaar en goudbruin. Haal de cake uit de vorm en laat de cake op een rooster afkoelen.
Je kunt aan het einde van de baktijd controleren of de cake gaar is door met een sate-prikker in het midden van de cake te prikken. Wanneer de prikker er droog en schoon uitkomt, is de cake gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...