Google+ Followers

zondag 2 mei 2010

Idiotproof biefstuk bakken!

Ken je dat? Dat je graag een sappig biefstukje eet, maar dat alleen in restaurants bestelt omdat je zelf geen behoorlijk exemplaar kunt klaarmaken? Nou, ik in elk geval wel.

Als ik iets niet kan uitstaan, is als iets niet lukt. Dus zo'n biefstuk-fobie zit dan niet lekker. En dan nu het goede nieuws van vandaag: ik heb het licht gezien...! Qua biefstuk. Want laat ik nou gisteren toch een lekker mals, sappig en perfect medium / rauw (zo heb ik ze het liefst) biefstukje hebben gebakken! De gebruikte techniek, compleet idiotproof, moet ik even met jullie delen...

De eer gaat uiteraard niet naar mij, maar naar de heren Eke Marien en Jan Groenewold, die in hun boek "Koken met kennis" (Karakter Uitgevers) beschrijven hoe je de perfecte biefstuk bakt. Dat doe je zo:

Voor 4 personen:
4 biefstukken van 150 gr en minimaal 3 cm dik
peper en zout
1 eetlepel boter

Verwarm de oven voor op 60 graden Celsius.
Bestrooi de biefstukken met peper en zout en leg ze op het rooster in de oven. Gaar de biefstukken in circa 1 uur tot de kern van de biefstuk 50 graden Celsius heeft bereikt.
Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de biefstukken aan beide kanten bruin. Let op! Dit gaat supersnel, slechts 15 seconden per kant is al genoeg.
Laat de biefstukken een paar minuten rusten onder folie.

Het is echt waar. Het werkt. Mijn biefstukken waren iets dunner, dus ik heb ze 45 minuten in de oven laten staan (en ik heb geen vleesthermometer, dus dat van de 50 graden Celsius heb ik niet gecontroleerd) en m'n biefstukken werden perfect.
Ik at ze met verse aardappelgnocchi met wat lente-uitjes en de inhoud van een bekertje roomkaas met daslook erdoor geroerd (roomkaas met kruiden en knoflook is een prima vervanging). Het was alleen een beetje sneu dat ik - terwijl ik in smachtende aanbidding naar m'n briljante vlees keek - de aardappelgnocchi tot aardappelsnot liet koken. Jammer dan, de pret was er niet minder om...!

3 opmerkingen:

 1. Wow. Zojuist een 300g lendebiefstukje van de slager op deze "perfecte" manier gemaakt. Ik was eerst een beetje huiverig voor het zout dat er vooraf op moest, maar...... wat een resultaat!! Ik heb werkelijk nog nooit zo'n malse biefstuk gegeten, ik had nauwelijks een mes nodig en alle sappen bleven duidelijk in de biefstuk zitten. Hier kan de Argentijn misschien zelfs niet aan tippen.
  Ik was zo enthousiast dat ik meteen even een reactie wilde plaatsen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen! Deze methode werkt voor mij ook altijd heel goed, alleen moet je er wel even de tijd voor nemen...

   Verwijderen
 2. Sounds like heaven! Eindelijk, bij toeval, een dergelijk recept gevonden. Bestelde ook alleen maar biefstuk in restaurants. Dit wordt 'm met Kerst. Maar eerst natuurlijk even voorproeven :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...