woensdag 25 augustus 2010

Rode rijst uit Savannah met peper-en-zout-garnalen

Het is maar goed dat er hier geen Food Network te ontvangen is, anders zou ik hele dagen voor de TV doorbrengen. Tijdens mijn bezoeken aan de Verenigde Staten moest ik mezelf altijd enorm beheersen en het kijken beperken tot een half uurtje hier en daar. Eén van de chefs die regelmatig op het Food Network te zien is, is Bobby Flay, eigenaar van zo'n 10 restaurants in alle delen van de USA. Hij komt uit New York, maar zijn kookstijl is sterk geinspireerd door de zuidelijke staten. Toevallig houd ik erg van het smakelijke, ietwat spicey eten uit dat deel van de wereld, dus de "Savannah red rice with roasted salt-and-pepper shrimp" kon ik niet weerstaan...!

Het recept komt uit "Bobby Flay cooks American" van Bobby Flay.

2 eetlepels olijfolie
1 rode paprika, in kleine stukjes
1 Spaans pepertje, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
1 rode ui, gesnipperd of in dunne ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
250 gr zilvervliesrijst
1 blik (400 gr) tomatenstukjes, inclusief sap
1 klein blikje tomatenpuree
400 ml water
2 theelepels harissa
1 theelepel honing
200 gr jumbo garnalen
1 eetlepel olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verhit 2 eetlepels olie in een zware pan op een middelhoog vuur. Voeg de paprika, Spaanse peper, bleekselderij, ui en knoflook toe en fruit dit circa 5 minuten. Voeg de rijst toe en roer goed door. Voeg dan de tomatenstukjes, tomatenpuree, water, harissa en honing toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het geheel aan de kook en dek dan onmiddellijk af met een deksel. Breng de temperatuur terug tot laag en laat de rijst circa 18-20 minuten koken tot alles gaar is en alle vloeistof is geabsorbeerd.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius. Bedek een bakblik met een laagje bakpapier. Doe dan garnalen in een kommetje en schep 1 eetlepel olijfolie er goed doorheen. Voeg ruimschoots zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Leg de garnalen op het bakblik (zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen) en schuif ze circa 6 minuten in de hete oven.
Schep de rode rijst in een schaal en serveer de garnalen er bovenop.

NB: Het oorspronkelijke recept schrijft geen harissa voor, maar chipotle puree. Dat kun je zelf maken (recept staat ook in het boek), maar dan heb je dus wel chipotle-pepers nodig en die zijn hier moeilijk te krijgen. Ik verving de puree daarom door harissa en dat werkte prima.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...