dinsdag 29 juni 2010

Pittige Mexicaanse tamale bonenpie

Ondanks het heerlijke warme weer dook ik afgelopen zondag de keuken in om een ovenschotel te maken. Een salade was meer op z'n plaats geweest, maar het werd dus toch een Mexicaanse bonenschotel. Actief? Mwah, da's maar hoe je het bekijkt. Het uitgangspunt was namelijk: als ik me nu vanavond even inspan en een grote hoeveelheid maak, kan ik de daarop volgende 2 dagen gewoon een restant opwarmen. En verder gewoon in de tuin zitten met een glas koele witte wijn. De actie werd dus eigenlijk gevoed door luiheid...

Het recept voor onderstaande "Pittige Mexicaanse tamale bonenpie" komt uit het boek "Snel & slank" van Ainsley Harriott. Het is eigenlijk een vegetarisch recept waarin quorngehakt wordt gebruikt, maar dat heb ik vervangen door niet-zo-vegetarisch rundergehakt. Er is wel een beetje gesleuteld aan het recept, want Ainsley schrijft een hoeveelheid melk voor die mij onwaarschijnlijk veel leek en - omdat de naam van het gerecht nu eenmaal verwachtingen schept - ik heb het een beetje pittiger gemaakt met extra chilipoeder.

Trouwens : tamale is een Zuidamerikaans gerecht waarin bladeren worden gevuld met maismeel en vlees, groenten en/of kaas. Het betreft hier dus duidelijk een ietwat vrije interpretatie van de term "tamale"!

120 gr snelkookpolenta (da's griesmeel, geen mais!)
1 ei
300 ml (magere) melk
120 gr (vetarme) Cheddar of Goudse geraspte kaas
4 eetlepels verse koriander, gehakt
1 eetlepel plantaardige olie
2 grote rode uien, grof gehakt
2 tenen knoflook, geplet
50 gr (gepekelde) rode chilipeper, grof gehakt
350 gr quorn- of rundergehakt
1 blik tomatenblokjes, ca. 400 gr
2 eetlepels tomatenpuree
1 blik (gemengde) peulvruchten, ca. 420 gr, afgespoeld en uitgelekt - ik gebruikte kidneybonen
250 gr groentebouillon
1 limoen, rasp + sap
2 theelepels chilipoeder
zout, versgemalen peper

Klop de polenta op met het ei, kaas, melk en 2 eetlepels van de koriander. Breng op smaak met zout en peper en laat minimaal 20 minuten staan, zodat de polenta kan zwellen.
Verhit ondertussen de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten. Roer af en toe om tot alles zacht is. Voeg 25 gr van de chilipeper toe met het gehakt, tomaten, tomatenpuree, peulvruchten, bouillon, limoenrasp en -sap, chilipoeder en de rest van de koriander. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe en doe in een ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celcius. Roer de rest van de chilipeper door het polentamengsel en schep helemaal over het gehaktmengsel. Zet in de oven zodat het in circa 15 minuten een goudbruin korstje krijgt. Laat zich prima opwarmen...

2 opmerkingen:

  1. Begrijp ik het goed als ik denk dat dit een recept is voor 3 personen dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, 3 personen met stevige trek kunnen hier zeker van eten. Maar één zo'n grote ovenschaal werkt ook prima voor 4 personen, zeker als je er nog een kleine salade bij serveert.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...