vrijdag 17 december 2010

Bladerdeegterrine met paddenstoelen en rozemarijn

Na het succes van de terrine met kip, chorizo en witte port moest er een vervolg komen. Zo ben ik: dan heb ik de smaak te pakken en vervolgens draaf ik een beetje door. De eerste terrine was namelijk eenvoudig en snel te maken. Het vervolg werd door mij ernstig onderschat. Niet zozeer qua moeilijkheidsgraad (het is namelijk niet ingewikkeld), maar wel qua tijdsduur. In plaats van "even" in de keuken te staan, bleek het allemaal wat langer te duren. Geeft niets, al werd het hondje het slachtoffer: het rondje wandelen moest wachten tot de terrine uit de oven mocht - en daar moest de woefboef 75 minuten geduld voor oefenen...
Het werk en het wachten bleek de moeite meer dan waard! Daar had het hondje echter niets aan: Djeco kreeg gewoon z'n vertrouwde brokjes...

Het recept komt uit "BK / Patés en terrines" van Stéphane Reynaud.

Voor 6 personen:
7 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
150 gr kipfilet
3 eieren
125 ml slagroom
5 sjalotten, gesnipperd
250 gr kastanjechampignons, in kleine stukjes gesneden
150 gr oesterzwammen, in kleine stukjes gesneden/gescheurd
1 rood Spaans pepertje, zaadjes verwijderd, fijngehakt
1 bosje peterselie, fijngehakt
2 takjes rozemarijn - 1 takje fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
ev. 5 gr boter
ev. 5 gr bloem
1 eierdooier
zeezout en versgemalen zwarte peper

(Terrinevorm van 25 x 11 cm)

De terrinevorm kan op 2 manieren bekleed worden: door de vorm in te smeren met gesmolten boter en dan de bloem in de vorm te verdelen of door de vorm simpelweg te bekleden met aluminiumfolie.
Fruit de sjalotjes en de rode peper zachtjes in de olijfolie en voeg dan de paddenstoelen toe. Laat dit zo'n 10 minuten bakken (eventueel vocht moet helemaal verdampt zijn).
Snijd de kipfilet in grove stukken en maal hem vervolgens in de keukenmachine fijn. Voeg de eieren en de room eraan toe en roer daarna de fijngesneden peterselie en rozemarijn en het paddenstoelenmengsel erdoor. Breng op smaak met wat zout en peper.
Rol 4 plakjes bladerdeeg uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en de zijkanten van de terrinevorm te bekleden. Rol de resterende 3 plakjes uit tot een lap die als deksel gaat fungeren. Maak een kleine ronde opening in het deksel - uit deze "schoorsteen" kan de stoom ontsnappen.
Bekleed de vorm met het bladerdeeg en schep het paddenstoelenmengsel erop. Dek de terrine af met het bladerdeegdeksel. Bestrijk het deksel met het eigeel, bestrooi met wat zeezout en leg het resterende takje rozemarijn erop. Bak de terrine au bain-marie (in een waterbadje) in 1 uur en 15 minuten gaar in een oven die op 150 graden Celcius is voorverwarmd. Deze terrine kan lauwwarm of koud worden gegeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...