Google+ Followers

woensdag 29 december 2010

Platbrood met rode uienmarmelade en sesam

Trouwe lezers is het wellicht al lang duidelijk dat ik een lichte voorkeur vertoon voor recepten van Jamie Oliver, Nigella Lawson en Bill Granger. Daar zit wel een logica achter: ze doen allemaal niet zo moeilijk (zeker Jamie en Nigella niet) en ze hebben allemaal niet bepaald superverfijnde recepten. Als ik namelijk iets-met-een-drupje-saus-hier en een-friemelbloemetje-daar wil eten, ga ik wel naar een restaurant. Thuis ben ik meer van de rustieke gerechten en het volgende recept van Bill Granger past daar prima bij.
Brave Bill maakt als topping voor dit platbrood zelf een mooie uiencompote. Da's natuurlijk een heel nobel plan en wie weet maak ik dat zelf inderdaad nog eens, maar deze keer gebruikte ik gewoon een K & K (op Twitter staat dat voor: Kant & Klaar) potje rode uienmarmelade.

Overigens komt dit recept niet uit één van de briljante boeken van Bill, maar uit de Kerst 2010-delicious.

Voor 6 personen:
475 gr bloem + extra voor het bestuiven
2 theelepels zeezout + extra voor het bestrooien
1 theelepel droge gist
2 eetlepels olijfolie + extra voor het bestrijken
2 eetlepels sesamzaadjes
gehakte tijmblaadjes
200 gr (rode) uienmarmelade

Doe de bloem en het zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng de olijfolie en de gist door 300 ml lauw water en giet dit in het kuiltje. Roer dit vanuit de rand door elkaar tot een samenhangend geheel ontstaat. Hevel het deegje-in-wording dan over naar een met bloem bestoven werkplek en kneed het deeg circa 5 minuten. Leg het in een met olijfolie bestreken schaal en dek af met een schone handdoek of met plastic folie en laat het deeg 1½ uur op een warme plek rijzen.
Sla het deeg terug door er even flink in te stompen en verdeel het dan in stukken. Je kunt er 6 aparte kleine platbroden van maken, maar ik maakte 2 grotere. Zorg opnieuw voor een met bloem bestrooid werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Bestrijk het platbrood met olijfolie, strooi er sesamzaadjes over en eventueel wat zeezout. Leg het brood op een bakplaat en zet deze in een oven die op 220 graden Celcius is voorverwarmd.
Bak het brood 20 minuten en haal het dan kort uit de oven om het te besmeren met de uienmarmelade. Zet dan de bakplaat nog 5 minuten terug in de oven. Strooi de tijm over het brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...