Google+ Followers

vrijdag 3 december 2010

Pretzels (zoute krakelingen)

Sinds afgelopen zomer hangt in de Cook & Book winkel een rek met gratis culicards van ZTRDG. ZTRDG wijst mensen graag de weg naar lokale producenten en seizoensingredienten en geeft via de ZTRDG-website en de culicards allerhande lekkere recepten hiervoor. Elke maand wordt een aantal "Vrienden van ZTRDG" in het zonnetje gezet en deze eer was in oktober ook Cook & Book te beurt gevallen - erg leuk!
Aan de hand van één van de culicards maakte ik pretzels, of wel: zoute krakelingen. Makkelijk en snel te maken en een heerlijk hartige snack!

Voor circa 15-20 stuks:
450 gr tarwebloem
1 theelepel zout
1 theelepel honing
7 gr gedroogde gist
250 - 300 ml vocht (½ water, ½ melk)
1 ei, losgeroerd
grof zeezout

Vermeng in een kom de bloem, het zout, de honing en het gist. Voeg het vocht toe en kneed dit in circa 10 minuten tot een glad deeg. Verdeel het deeg dan in 15-20 stukken en rol hiervan slierten. Leg de slierten in elke gewenste vorm (krakeling, cirkel, knoop) op een ingevette of beklede bakplaat. Dek de bakplaat af met een schone theedoek of plastic folie en laat het deeg op een warme plek circa 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius. Bestrijk de pretzels met het losgeklopte ei en bestrooi ze royaal met het zeezout. Zet de bakplaat in de oven en schakel de temperatuur terug tot 200 graden Celcius. Bak de krakeling in circa 20 minuten gaar en goudbruin. Lekker bij de borrel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...