Google+ Followers

maandag 27 december 2010

Espressomousse met cognac

Mijn bescheiden bijdrage aan het kerstmenu 2010 bestond uit een dessert. Om precies te zijn: uit een klein dessert, want er was ook nog ijs (Ben & Jerry's 'Baked Alaska', jeuj!). Het viel enorm in de smaak en daarom vind ik het bijna genant om hier het recept te verklappen: hiermee wordt namelijk pijnlijk duidelijk hoe eenvoudig en weinig werk het recept is...

Het recept voor deze mousse komt uit "Heerlijke desserts" van Philip Johnson (verkrijgbaar in de winkel). Hoewel ik hier de hoeveelheden voor 6 personen weergeef, maakte ik zelf slechts de helft van het recept.

3½ blaadje (6 gr) gelatine, in koud water geweekt en uitgeknepen
125 ml hete espresso
330 ml slagroom
1 theelepel vanille extract
2 eieren
70 gr fijne kristalsuiker
1 eetlepel cognac

Neem een klein schaaltje en klop hierin de uitgeknepen blaadjes gelatine door de hete espresso. Blijf kloppen tot de gelatine volledig opgelost is en zet het schaaltje dan apart tot gebruik.
Klop de slagroom, samen met de vanille, lekker lobbig (zachte pieken).
Klop in een andere kom de eieren, de suiker en de cognac goed door, tot een dikke en bleek-gele massa is ontstaan.
Roer de warme espresso door het eiermengsel en schep (schep!) voorzichtig de slagroom erdoor. Verdeel de mousse over 6 glazen of kopjes en zet ze in de koelkast. Laat de mousse in ieder geval enkele uren opstijven, maar het is nog beter om dit nagerecht pas de volgende dag te serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...