Google+ Followers

dinsdag 7 december 2010

Terrine met kip, chorizo en witte port

Een tijdje geleden ontstond onder een aantal lekkerbek-Twitteraars uit (de buurt van) Arnhem het idee om een etentje te organiseren. We kenden elkaar (grotendeels) alleen via het Internet en het (b)leek een goed plan om elkaar eens in het echt te ontmoeten en daar maar meteen lekker bij te gaan eten. Het was verbazingwekkend eenvoudig om een datum te vinden waarop iedereen kon en ook de taken waren snel verdeeld.
Gisteravond was het zover. Het werd een reuze gezellig avond! De Tweeps bleken ook IRL (In Real Life) hele leuke mensen en het eten was heerlijk! Mijn bijdrage bestond uit deze terrine met kip en chorizo, afkomstig uit "Basic Kitchen / Patés en terrines" van Stéphane Reynaud:

400 gr kipfilet
100 gr gepeperde chorizo
15 gr boter
100 ml witte port
snufje (versgeraspte) nootmuskaat
snufje kaneelpoeder
2 uien
3 eieren
100 ml slagroom
zout

Snijd de chorizo en 150 gr van de kipfilet in kleine blokjes en snipper de uien. Doe de boter in een koekenpan en voeg de kip- en chorizoblokjes toe. Laat dit even kleuren en voeg dan de uien toe. Laat de uien op een laag vuurtje zacht en glazig worden. Draai dan het vuur hoger, voeg de witte port toe en laat dit inkoken tot het vocht volledig verdampt is.
Doe de resterende kipfilet in de keukenmachine en maal het fijn (zo fijn/grof als je wenst). Voeg de eieren, de slagroom, de nootmuskaat en het kaneelpoeder toe en roer dit erdoor. Voeg dan het chorizomengsel toe en schep dit door het kipgehakt. Breng eventueel op smaak met zout.
Gebruik een terrine- of cakevorm van 20 x 12 cm en bekleed deze met aluminiumfolie. Vul de vorm met het kipmengsel. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden Celcius. Bak de terrine au-bain marie (in een waterbadje) in de oven, zo'n 45-50 minuten.
Ik serveerde cranberry-gelei bij deze terrine - een prima combinatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...