Google+ Followers

dinsdag 14 december 2010

Gegratineerde trottole met kip en champignons

Het is me opgevallen dat het hier allemaal een beetje kippig is. Nou eet ik sowieso vrij veel kip, maar de laatste tijd schijn ik alleen maar kiprecepten te kunnen produceren. Snel klaar - daar zal het wel iets mee te maken hebben. Ook vandaag zijn de kipfilets onvermijdelijk, maar helaas is het recept toch niet zo heel snel klaar (en geloof me, dat heb ik proefondervindelijk kunnen constateren). Troost je met de gedachte dat het zeker de moeite waard is en dat je lekker op de bank kunt zitten met een glas wijn als die kip nog 40 minuten een kunstje moet doen in de oven.
Het recept komt uit "Basic Kitchen / Basic Pasta" van Jody Vassallo, maar ik heb het links en rechts flink aangepast. Mevrouw (of meneer?) Vassallo gebruikt bucatini voor dit gerecht (dat is hele dikke spaghetti), maar die heb ik vervangen door trottole (dikke spiraalpasta).

Voor 4 personen:
400 gr bucatini / trottole
1 eetlepel olijfolie
500 gr kipfilet, in stukjes
125 gr gerookt spek, in stukjes
400 gr champignons, in (halve) plakjes
250 ml droge witte wijn
200 ml creme fraiche
1 eetlepel fijngesneden (citroen)tijm
100 gr geraspte Parmezaanse of Goudse belegen kaas
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Kook de trottole in ruim kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en zet apart tot gebruik.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de kipblokjes tot ze gaar en lichtbruin zijn. Voeg dan het spek en de champignons toe en bak deze mee. Als de champignons bruin beginnen te kleuren, kan de witte wijn toegevoegd worden. Breng het geheel aan de kook en laat alles zachtjes bubbelen tot de wijn geheel verdampt is. Voeg dan de creme fraiche, de tijm en de helft van de kaas toe, evenals zout en peper naar smaak. Schep de pasta erdoor en doe alles over in een grote, ingevette ovenschaal. Bedek de ovenschotel met de rest van de kaas en zet de schaal zo'n 40 minuten in de oven tot de bovenkant er goudbruin en knapperig uitziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...