Google+ Followers

zaterdag 11 september 2010

Druivenoogst: Clafoutis met blauwe druiven en appel

In mijn tuin staat een druif. Op een mooi zonnig plekje, tegen de schuur aan. De druif is al best oud, zeker 25 jaar, en ieder jaar wordt de oogst beter. Met uitzondering van 2 jaar geleden, toen hagelstenen-zo-groot-als-golfballen de oogst verwoestten (en niet alleen de oogst: het dak van m'n auto leek op een poffertjespan). Maar dit jaar was er geen hagel en de druif hing vol met z'n blauwe vruchten. Het zijn kleine druifjes, maar ze zijn heel sappig en zoet en vinden gretig aftrek bij de liefhebbers. Tot nu toe was dat het enige dat er met druifjes gebeurde: plukken en zo opeten.
Dit jaar heb ik het eens anders aangepakt. Slechts 97% van de oogst werd direct gegeten en de rest belandde in een clafoutis. Clafoutis, in het Nederlands wel eens oneerbiedig 'flan' genoemd, is een traditionele Franse fruittaart die meestal met kersen of pruimen gemaakt wordt. Met behulp van diverse boeken (vooral: "Basic Kitchen / Traditionele taarten, koekjes en cakes") en Internet-bronnen heb ik echter een recept ontwikkeld waarin er druiven in de clafoutis gaan, ondersteund door een beetje appel. Ik was er zelf erg over te spreken...!

350 gr blauwe druiven (bij voorkeur pitloos...)
1 middelgrote zoetzure appel (bv. Elstar)
1 theelepel kaneelpoeder
40 gr gezouten boter + extra voor het invetten
100 gr bloem
60 gr fijne tafelsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 mespuntje zout
4 eieren
200 ml melk
poedersuiker, voor het bestuiven

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Was de druiven goed onder de koude kraan, verwijder eventuele steeltjes en laat ze goed uitlekken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Strooi het kaneelpoeder over de appelstukjes.
Smelt de boter in een steelpan met een dikke bodem. Meng in een kom de bloem, de tafelsuiker, de vanillesuiker en het zout. Klop de eieren er één voor één door. Roer dan in gedeelten de melk erdoor, gevolgd door de gesmolten boter.
Beboter een gratineerschaal royaal, schik de druiven en de appelstukjes erin en schenk het beslag erover. Bak de clafoutis circa 40 minuten in de oven. Serveer lauwwarm of koud, bestoven met wat poedersuiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...