Google+ Followers

dinsdag 7 september 2010

Hartige taart met biet en geitenkaas

Ik vrees dat de zomer nu echt voorbij is.Vanochtend zijn het hondje en ik in de stromende regen naar de winkel gewandeld, in temperaturen die duidelijk maken dat de herfst er definitief aan komt. Hoewel... het hondje had weinig zin om nat te worden en bleef als een ezel midden op straat stil staan. Helaas, we zijn toch doorgelopen - van dat getreuzel werden we alleen maar natter.
Bij regen, wind en koudere temperaturen past dit recept perfect. Het is een hartige taart (van bladerdeeg, dus de bodem is lekker snel klaar) met zoetige bietjes en smeuige geitenkaas. Je kunt trouwens de geitenkaas ook vervangen door camembert.

Onderstaand recept is een bewerking van een recept uit "Taart" van Veltman Uitgevers.

25 gr boter
2 eetlepels honing
3 rode uien, in dunne ringen
500 gr gekookte bieten, in grove stukken
300 ml rode wijn
3 eetlepels gedroogde tijm
150 gr geitenkaas
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de boter en de honing in een koekenpan en fruit hierin op matig vuur de uien, tot de uien zacht zijn. Voeg dan de rode wijn, zout en peper toe en laat dit tot circa de helft inkoken. Doe de stukken biet ook in de pan en laat alles zachtjes bubbelen tot de vloeistof dik, glanzend en vrijwel verdwenen is. Roer dan de helft van de tijm erdoor en laat dit bietenmengsel afkoelen.
Bekleed een bakplaat met plakjes bladerdeeg (ik had voor mijn ronde vorm 6 plakjes nodig). Maak een randje van het bladerdeeg of kerf voorzichtig (niet helemaal doorsnijden!) een lijntje op zo'n 2,5 cm van de rand van het bakblik. Doe dan het bietenmengsel op het bladerdeeg (en zorg ervoor dat dit binnen de lijnen blijft), verkruimel de geitenkaas erover, verstrooi de overgebleven tijm erover en zet de taart 20-25 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden Celcius).
Garneer eventueel met wat verse tijm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...