Google+ Followers

zaterdag 25 september 2010

Haverzandkoekjes met vanille

Wat doe je als je koekjes wilt bakken, maar het moet vooral geen groot experiment worden? Ze moeten namelijk wel in één keer lukken, dus je kunt het je niet permitteren dat het een misbaksel wordt. Maar je wilt ook niet iets uit het standaardpakket bakken, want het moet wel net even "anders" zijn? Dan neem je dus gewoon je toevlucht tot een standaardkoekje waar je iets nieuws aan toevoegt.
In het boek "Uit de oven" van Rachel Allen staat een recept voor zandkoekjes met vanille (lekker, maar vrij standaard) waaraan havervlokken worden toegevoegd (op zich ook niet spannend, maar een goede combi). Da's leuk! En zoals bleek: ook heel lekker!

Voor circa 40 stuks:
200 gr zachte boter
100 gr poedersuiker, gezeefd
1 theelepel vanille extract
200 gr patent bloem
½ theelepel bakpoeder
snufje zout
100 gr havervlokken
fijne kristalsuiker, om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
Klop de boter (in de keukenmachine of met de mixer) zacht en romig. Voeg de poedersuiker en het vanille extract toe en blijf kloppen tot het boter-suikermengsel bleek en luchtig is.
Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout erop. Voeg de havervlokken toe en vermeng tot een deeg (het blijft vrij plakkerig). Vorm een rol (circa 30 cm lang, diameter van 5 cm) en verpak deze in plastic folie. Leg de rol minimaal een half uur in de koelkast. Snijd dan plakken van ongeveer ½ cm dikte van de rol en leg deze op een bakplaat (bekleed met bakpapier). Leg de koekjes niet te dicht bij elkaar, want tijdens het bakken lopen ze iets uit. Bestrooi de plakken met kristalsuiker en schuif het bakblik dan in de oven. Bak de koekjes 15-18 minuten (tot ze droog aanvoelen als je er met je vinger op drukt). Laat ze afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...