Google+ Followers

zaterdag 4 september 2010

Marokkaanse aubergine met couscous

Geloof het of niet, maar het valt niet mee om telkens iets nieuws te verzinnen voor de koopavondsalade. Dat komt niet door een gebrek aan kookboeken (...!), maar door het feit dat zo'n salade wel aan een aantal specifieke eisen moet voldoen. Zo moet het volledig van te voren te maken zijn (want het moet kant-en-klaar mee naar de winkel) en moet het koud of (maximaal) op kamertemperatuur gegeten kunnen worden. Gelukkig slaag ik er toch altijd weer in om een toepasselijk recept te vinden. Da's maar goed ook, want de maaltijdsalades uit de supermarkt wil ik echt niet meer!

Dit recept, een bijgerecht voor 4 personen, komt uit "Vers op je bord".

200 gr instant couscous
5 eetlepels olijfolie
1 ui, in dunne ringen
1 aubergine, in 1 cm dikke plakken, plakken in vieren
3 theelepels gemalen komijn (djinten)
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zeezout
¼ theelepel kaneel
1 theelepel paprikapoeder
¼ theelepel kruidnagelpoeder
50 gr boter
handvol grof gehakte peterselie
(eventueel toevoegen: 125 gr spekreepjes, uitgebakken)

Verhit een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de uiringen zo'n 8-10 minuten op matig vuur. Schep de ringen uit de pan.
Doe de stukken aubergine in een grote schaal. Meng het komijnpoeder, het knoflookpoeder, het zout, het kaneelpoeder, het paprikapoeder en het kruidnagelpoeder. Bestrooi de auberginestukjes ermee en schep ze er goed mee om.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan waarin zojuist de uien gefruit zijn en bak hierin de aubergine. Dit duurt circa 20 minuten. Voeg eventueel nog extra olijfolie toe als de pan te droog wordt. Haal de aubergines uit de pan en laat afkoelen.
Bereid in de tussentijd de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Smelt de boter in de reeds gebruikte koekenpan. Roer de couscous erdoor en kook al roerend 2-3 minuten. Roer dan de ui, de aubergine en de peterselie erdoor. Serveer dit gerecht op kamertemperatuur.

NB Als je deze couscous niet als bijgerecht, maar als maaltijdsalade wilt eten, is het een goed idee om uitgebakken spekjes toe te voegen. Dat geeft het gerecht net wat meer stevigheid en extra smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...