Google+ Followers

maandag 25 oktober 2010

Brownies met dulce de leche

Het blikje gecondenseerde melk stond al een eeuwigheid in m'n voorraadkast. Geen punt, want zo'n blikje blijft ook een eeuwigheid goed, maar ik kon niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Afgelopen weekend was het eindelijk zover! De eerste stap was om de gecondenseerde melk om te toveren tot caramelcreme (dulce de leche). Stap twee was dan het gebruik van de caramelsaus in brownies.

WAARSCHUWING: ERNSTIG CALORIEGEVAAR! Het is niet aan te raden om verder te lezen, laat staan om dit zelf te maken, als je het voornemen hebt om enige kilo's te verliezen. Dat voornemen heb ik zelf altijd, maar wordt door mij ook op ieder gewenst moment genegeerd, dus ik liet me nergens door tegenhouden.

Goed, stap 1: er komt geen enkele vorm van hocus pokus aan te pas om gecondenseerde melk om te toveren tot dulce de leche. Je neemt gewoon het blikje (niet openmaken!), legt het in een pan, vult de pan met water (zorg dat het blikje helemaal onder water verdwijnt), brengt het water aan de kook en laat dit water zo'n 2½-3 uur rustig bubbelen. Het enige waar je op moet letten, is dat het blikje altijd onder water staat (er schijnt anders enig ontploffingsgevaar te zijn). Na de kooktijd kan het water weg en moet het blikje afkoelen - ik doe deze stap altijd een dag van tevoren, ik wil namelijk niet weten hoe warme caramelcreme die net 3 uur gekookt heeft aanvoelt.

Als de dulce de leche klaar is, kan stap 2 - het maken van de brownies - in werking treden. Het recept voor deze brownies heb ik (helaas) niet zelf bedacht, maar dankbaar overgenomen van de foodblog van David Lebovitz, gewaardeerd patissier (klik hier voor de link naar zijn website).

115 gr gezouten of ongezouten boter, in stukjes
170 gr pure chocolade, fijngehakt
25 gr cacao
3 grote eieren
200 gr suiker
1 theelepel vanille extract
140 gr bloem
1 blikje dulce de leche
(eventueel: 100 gr pecan- of walnoten, grof gehakt)

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
Bekleed een ovenvaste vorm (circa 20 cm doorsnede of 20 x 20 cm) met aluminiumfolie en vet het folie in met boter.
Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Voeg de chocolade toe en blijf roeren tot de chocolade gesmolten is. Haal het pannetje van het vuur en roer de cacao erdoor (eerst even zeven). Voeg één voor één de eieren toe, gevolgd door de suiker, het vanille extract en de bloem. Voeg eventueel op dit moment ook de noten toe.
Schep de helft van het beslag in de vorm en verdeel dit gelijkmatig over de bodem. Gebruik dan ongeveer 1/3 deel van de inhoud van het blikje dulce de leche om een tweede laag te maken, gevolgd door het restant van het chocoladebeslag. Schep dan telkens lepels van de resterende dulce de leche bovenop het beslag en trek er met een mes zwierige cirkels doorheen.
Zet de bakvorm in de oven en bak de brownies 40-45 minuten. Laat de brownies volledig afkoelen en bedenk: ze smaken de tweede dag nog beter! Uit de slechte kwaliteit van de laatste foto moge duidelijk blijken dat ik dat geduld niet heb kunnen opbrengen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...