Google+ Followers

maandag 4 oktober 2010

Gegratineerde pompoen met Sonsbeek-paddenstoelen en salie

Edwin van EdsKitchen is sinds enige tijd een verwoed verzamelaar van paddenstoelen. Hij weet de eetbare soorten goed te vinden en in zijn voortuin, het Sonsbeek-park in Arnhem, heeft hij al diverse succesvolle zoektochten ondernomen. Afgelopen week was hij zo vriendelijk om wat paddenstoelen te verzamelen voor mij. De buit: eekhoorntjesbrood (ja, regelrechte porcini!), parelstuifzwammen en paarse amethistzwammen. Geweldig! Omdat ik ook nog een pompoen had liggen (gekocht bij Willem & Drees op de Smaakmarkt), ging ik op zoek naar een recept waarin dit allemaal gecombineerd kon worden. Dat lukte: dit recept komt uit "Bos op je bord" van Ria Loohuizen. Het werd geweldig...

1 kg pompoen, geschild en zaden verwijderd, in blokjes van circa 2½ cm
500 gr gemengde paddenstoelen, in plakjes gesneden of stukjes gescheurd
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
blaadjes van circa 10 takjes salie, eventueel fijner gesneden
125 ml creme fraiche
scheutje melk
50 geraspte oude kaas
zeezout en versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Meng in een grote ovenschaal de pompoenstukjes, paddenstoelen, salie, knoflook, olijfolie, zout en peper. Zet de schaal in de oven en rooster de groenten circa 40 minuten. Haal de schaal dan uit de oven en verhoog de temperatuur tot 220 graden Celcius.
Klop de creme fraiche los met een scheutje melk en giet dit over de groenten. Strooi de geraspte kaas erover en zet de ovenschaal nog circa 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudgeel is. Strooi er wat verse salieblaadjes over en serveer de pompoen met tagliatelle.
Ik vond het goddelijk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...