Google+ Followers

woensdag 13 oktober 2010

Nigella's briljante spare ribs

Ik heb op deze plek al vaker m'n enthousiasme geventileerd over Nigella Lawson en vandaag ga ik dat nog eens dunnetjes over doen. Afgelopen weekend maakte ik namelijk een gerecht uit haar boek "Voor altijd zomer" dat ik al tientallen malen heb gemaakt en waarvoor het echt geen zomer hoeft te zijn. Nigella's spare ribs zijn namelijk het hele jaar door briljant. Punt.
Je hebt er rauwe en ongemarineerde spare ribs voor nodig. Dat klinkt logisch, maar je kunt spare ribs tegenwoordig bijna alleen nog maar voorgekookt en/of gemarineerd kopen. Bij een goede slager is het echter geen probleem, mits je ze een paar dagen van tevoren bestelt. Naast de spare ribs heb je ook een beetje tijd nodig. Niet dat het allemaal zo bewerkelijk is, maar je moet tijdig met dit recept beginnen. Het lekkerste worden de ribbetjes namelijk als je ze zo'n 24 uur marineert. Echt, het is de moeite waard...

16 varkensribben
Voor de marinade:
4 eetlepels rijstwijnazijn
3 eetlepels sojasaus
2 rode pepers, fijngehakt
stuk van 5 cm verse gemberwortel, in dunne plakjes
2 eetlepels vloeibare honing
2 steranijzen
1 kaneelstokje, in stukjes gebroken
1 theelepel sesamolie
2 eetlepels arachide-olie
4 lente-uien, in grove ringetjes
Om te bakken:
2 theelepels vijfkruidenpoeder
2 eetlepels vloeibare honing

Neem een grote plastic zak en stop hier de ribbetjes (losgesneden van elkaar) en alle ingredienten voor de dressing in. Knoop de zak dicht en vermeng alles goed. Laat dit minimaal 2 uur, maar het liefst zo'n 24 uur, marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Doe de volledige inhoud van de plastic zak in een grote ovenschaal en dek deze strak af met aluminiumfolie. Zet de ovenschaal 1 uur in de oven (in deze tijd worden de spare ribs min of meer "gekookt" in het marinade-vocht).
Haal het folie eraf, schenk het vocht weg en strooi het vijfkruidenpoeder op het vlees en giet daarna de honing erover. Zet de schaal dan nog zo'n 35 minuten terug in de oven en keer de ribbetjes halverwege. Houd ze goed in de gaten, ze kunnen snel verbranden!
Garneer eventueel met lente-ui en rode peper, maar - naar goed Nigella-gebruik - daar was ik helaas te gulzig voor.

2 opmerkingen:

  1. Mijn man zag Nigella op de TV dit recept bereiden en kreeg spontaantrek in apreribs. Dus gister familie voor het eten uitgenodigd en het bovenstaande recept uit geprobeerd, en lekker op z'n Amerikaans met gepofte aardappel, maiskolven, baked beans en vers gebakken maisbiscuits. HEMELS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    De spare ribs wel 24 uur gemarineerd, de geur in huis tijdens het bakken zorgde ervoor dat iedereen behoorlijk trek kreeg. Het eindresultaat: supermals, zoet-pittig en zeer zeker voor herhaling vatbaar :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit recept kent al heel veel fans - fijn om te lezen dat er weer eentje bij is!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...