Google+ Followers

zaterdag 2 oktober 2010

Hollandse appelkoek

Gewoon is niet goed genoeg. Dat merk ik vaak genoeg in de winkel en dat lees ik ook vooral op Internet. De chocolade die bij Cook & Book verkocht wordt (met 77% resp. 88% cacao) kan niet meedoen met de merken die 99% cacaobestanddeel bevatten (in hoeverre is dat nog eetbaar?). Olijfolie is te simpel, arganolie - dat moet je hebben. En als je dan toch in Noord-Afrika vertoeft (daar groeit de arganboom), ga dan ook maar meteen voor de chocolade met kamelenmelk (blijkbaar mag melkchocolade wel als er kamelen in het spel zijn). Arabica koffiebonen leggen het af tegen de kopi luwak bonen - koffiebonen die worden teruggevonden in de uitwerpselen van de civet kat in Indonesie en waarvan de duurste en meest exclusieve koffie ter wereld wordt gemaakt.
Poehpoeh.

Als mensen aan mij vragen wat ik het liefste eet, is mijn vaste antwoord: "Boerenkool!". Het is waar en het is gedeeltelijk ook een reactie op alle hoe-verder-weg-hoe-beter-producten. Ik houd enorm van de Hollandse keuken en vind dan ook dat deze zeer onterecht ondergewaardeerd is. Lang leve de terugkeer van de vergeten groenten en de hernieuwde interesse in streekproducten!
Vandaag een recept voor een typische Hollandse appeltaart, waarin eveneens typisch Nederlandse speculaas wordt gebruikt. De koek, met een vrij grove structuur vanwege de geraspte appels, kwam niet helemaal ongeschonden uit de vorm (beter invetten!), maar neem van mij aan dat de smaak super was!

Het recept komt uit het boekje "Appeltaart" van Jasmin Schults en Anaisa Bruchner.

200 gr speculaas (of eventueel gemberkoekjes)
mespuntje kaneel
rasp van ½ citroen
4 eieren, eigeel en eiwit gescheiden
4 eetlepels suiker
4 grote appels (bv. Elstar), geschild en geraspt
poedersuiker

Gebruik hiervoor een tulband- of een taartvorm met een doorsnede van 24 cm. Vet de vorm goed in (!) en bestuif hem met een eetlepel bloem. Schud de overtollige bloem eruit. Verwam de oven voor op 180 graden Celcius.
Klop de eiwitten en 1 eetlepel suiker in een vetvrije schaal (of keukenmachine, dan is het handig om dit als stap 1 te doen) tot ze goed stijf zijn. Zet even opzij tot gebruik.
In dezelfde keukenmachine kan nu stap 2 uitgevoerd worden: het fijnmalen van de speculaasjes. Vermeng de kaneel en de citroenrasp met de speculaaskruimels en zet dit eveneens tot gebruik opzij.
Tenslotte wordt de keukenmachine gebruikt (eventueel eerst even schoonmaken) om de eigelen en 3 eetlepels suiker luchtig en zachtgeel te kloppen. Meng hier de speculaaskruimels en de geraspte appels doorheen. Schep daarna voorzichtig de eiwitten door het speculaas-appelmengsel en vul de bakvorm ermee.
Bak de appelkoek circa 45 minuten in de oven tot de koek gaar en goudgeel is. Laat de koek afkoelen en bestrooi eventueel met poedersuiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...