Google+ Followers

vrijdag 29 oktober 2010

Tian met spinazie en aardappelen

Weet er iemand wat een "tian" is? Ik probeerde het te googlen en de Chinese krijgsheren vlogen om m'n oren.
Vreemd, aangezien niemand minder dan Elizabeth David (de 'grand dame' van de mediterrane keuken, zonder wie de Britten nog steeds uitsluitend kleffe fish 'n' chips zouden eten) het onderstaande recept doopte tot "Tian met spinazie en aardappelen" - dus echt onzin kon het niet zijn.
Op Wikipedia werd ik ook niet veel wijzer (nog steeds veel Aziatische heersers), maar voila: het culinaire woordenboek van Epicurious bracht uitkomst! Een tian is een Provencaals gerecht uit een aardenwerk schaal, dat meestal (een mix van) gegratineerde groenten bevat. En dat klopt. Logisch, Elizabeth David wist echt wel waar ze het over had.

Dit gerecht komt uit "Elizabeth Davids beste recepten".

350 gr aardappelen
500 gr verse spinazie
1 teentje knoflook, fijngehakt
6 ansjovisfilets, in stukjes gesneden
6 eieren
3 eetlepels geraspte belegen kaas
2 eetlepels olijfolie
zeezout en versgemalen peper
(eventueel: handjevol pijnboompitten, geroosterd in een droge pan)

Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius.
Kook de aardappelen in de schil in circa 15 minuten gaar. Snijd de aardappel dan in kleine stukjes en doe de stukjes in een schaal. Kook de spinazie in een klein laagje water zo'n 3 minuten. Laat de spinazie even afkoelen (tenzij je asbest handen hebt, dan kun je meteen verder) en knijp de spinazie dan stevig uit en snijd het vrij grof. Doe de spinazie bij de aardappelblokjes in de schaal en voeg tevens de knoflook, de ansjovisfilets, de olie, het zout en de peper toe.
Klop de eieren los met de kaas en giet dat bij het aardappel-spinaziemengsel. Roer het goed door en giet dan het geheel in een (aardewerk) schaal van ruim 20 cm doorsnede. Zet de schaal circa 30 minuten in de oven en garneer eventueel met de geroosterde pijnboompitten.
Even over die pijnboompitten: ze behoren bruin te zijn, niet zwart (do as I say, don't do as I do....).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...