zaterdag 18 juni 2011

Provençaalse pesto

Vorige zomer heb ik hier eindeloos lopen neuzelen over zelfgemaakte pesto. Basilicumpesto, oreganopesto, saliepesto, rozemarijnpesto... Ik beloof plechtig om het dit jaar bij deze ene post te laten (tenzij ik natuurlijk nog een briljante pesto-inval krijg). Deze pesto wijkt qua werkwijze natuurlijk geen biet af van alle andere varianten, maar ik noem 'm hier toch... omdat-ie zo lekker is!

Aangezien mijn tuin vol staat met allerhande verse kruiden, besloot ik een pesto te maken waarin ik in één keer een heleboel verschillende soorten kwijt kon. Daarom keek ik even welke kruiden er eigenlijk in een Provençaalse mix gaan (voornamelijk tijm en rozemarijn, aangevuld met basilicum, salie, oregano en peterselie) en toen was het een fluitje van een cent. Het is geweldig om de hele zomer een voorraadje eigengemaakte pesto in de koelkast te hebben - overal lekker bij en het smaakt eindeloos veel beter dan dat spul uit een potje.

Voor 2 potjes:
2 grote handenvol gemengde kruiden
2 teentjes knoflook
100 gr Parmezaanse kaas of Grana Padano
50 gr geroosterde pijnboompitten
sap van ½ citroen
olijfolie
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Gebruik de keukenmachine of een blender en begin met het fijnmalen van de rozemarijn - de ietwat scherpe naaldjes moeten goed fijngemalen worden. Voeg daarna de rest van de kruiden, de pijnboompitten, de kaas en de knoflookteentjes toe. Maal alles zo fijn of grof als je wilt. Doe het citroensap erbij en net zoveel olijfolie als nodig is om de door jou gewenste consistentie te krijgen. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de pesto in kleine potjes en schenk er een klein laagje olijfolie bovenop - zo blijft de pesto langer houdbaar.

Even een voorbeeldje: ik at deze Provençaalse pesto in een simpele maaltijdsalade van koude pasta, gepocheerde kipfilet en geroosterde tomaten. Als de hemel op aarde bestaat, lag-ie op dit bordje!

2 opmerkingen:

  1. Ik meen gelezen te hebben (Bocuse's kookboek?) dat oorspronkelijk er geen pijnboompitten zaten in pesto. Dat is pas decennia later een gebruik geworden ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, dat lijkt me heel goed mogelijk! Ik gebruik altijd geroosterde pijnboompitten omdat ik dat gewoon lekker vind, maar laat ze vooral weg als je dat beter lijkt. Of gebruik ongeroosterde pitten, dat kan ook!

    Riejanne

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...