Ik leefde in de stellige overtuiging dat ik in de allerjongste dagen van dit blog al eens een recept voor chili con carne gepost had. Uiteindelijk is dat een gerecht dat ik heel vaak maak en dus dacht ik dat ik er al eens over geschreven had. Nee, dus. Wellicht heb ik dat nooit gedaan omdat het niet bepaald een verfijnd, elegant gerecht is. Echter: na 2 jaar moge duidelijk zijn dat jullie, geachte lezers, volstrekt tevergeefs kunnen zoeken naar verfijnde, elegante gerechten op deze pagina. Daar doe ik niet aan. Die eet ik in een restaurant.
Chili con carne is typisch een gerecht voor mij. Ik houd van vlees (al schijn ik in de categorie "flexitarier" te vallen), van bonen, van pittigheid en van stoofpotjes. Meestal gebruik ik het recept uit mijn oude, diep-geliefde "USA cookbook", maar deze keer volgde ik de aanwijzingen van Karin Luiten. Waarbij ik wel moet opbiechten dat ik de dubbele hoeveelheid chilipoeder gebruikt hebt.
Het recept komt uit "Koken met Karin (zonder pakjes en zakjes)" van Karin Luiten (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). Voor een pittigere versie: verdubbel de hoeveelheid chilipoeder, en doe er dan ook maar een beetje extra komijnpoeder in.
Voor 4 personen:
1 eetlepel olijfolie
500 gr rundergehakt
2 blikken à 400 gr rode kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
1 blik à 400 gr gepelde tomaten
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 rode peper, fijngehakt
1 grote ui, gesnipperd of in dunne halve manen
2 knoflooktenen, fijngehakt
½ eetlepel chilipoeder
½ eetlepel komijnpoeder (djinten)
½ eetlepel korianderpoeder (ketoembar)
1 bos verse koriander (optioneel)
125 ml zure room
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
Neem een grote braadpan en verwarm de olijfolie. Bak hierin op een matig/zacht vuur de ui en de knoflook, tot de ui glazig is. Voeg dan de rode paprika, de rode peper, het chilipoeder, het komijnpoeder en het korianderpoeder toe en bak dit een paar minuten mee. Zet nu het vuur hoger en voeg het rundergehakt toe. Bak dit lekker rul en bruin en doe de gepelde tomaten erbij. Prak de tomaten met een vork, zodat ze uit elkaar vallen (je kunt de tomaten ook met een staafmixer pureren, maar dat vond ik te veel werk en afwas). Vul het lege blik van de tomaten met water en doe dit eveneens in de pan. Breng het geheel aan de kook, leg het deksel schuin op de pan en laat de saus ruim een uur rustig pruttelen (af en toe even doorroeren).
Hak in de tussentijd de helft van de koriander (mét steeltjes) fijn en pluk de blaadjes van de andere helft. Als de saus lang genoeg heeft gestaan, kun je hem op smaak brengen met zout en peper. Voeg op dit moment de bonen en de fijngehakte koriander toe. Warm dit alles nog zo'n 10 minuten door.
Serveer de chili con carne met bij voorbeeld zilvervliesrijst en schep op het laatste moment de zure room op de chili en garneer met de korianderblaadjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten