maandag 20 september 2010

Zonnebloempittenbrood

Lang, eigenlijk al heel lang, geleden schreef ik over mijn eerste pogingen om zelf brood te bakken en over mijn plannen om dit regelmatig te blijven doen. Jammer, het bleef voornamelijk bij goede voornemens. Brood bakken is namelijk heel leuk en ook niet moeilijk, maar je hebt er wel tijd voor nodig. Want: (1) deeg maken en kneden, (2) eerste rijsperiode, (3) deeg doorslaan en opnieuw kneden, (4) tweede rijsperiode en dan (5) afbakken in de oven. Dat red ik meestal niet op een avond en het valt niet mee om een vrije zondag te vinden waarop het wel kan (correctie: die zijn er wel, maar laat ik dan vaak liever languit op de bank liggen met een wijntje binnen handbereik...).
Afgelopen weekend kwam het er toch wel weer van. Ik had namelijk in de oeroude publicatie "Proef de winter" van Tip Culinair een recept voor zonnebloempittenbrood gevonden en ik was vastbesloten om dit te gaan maken. En zo geschiedde het...

500 gr volkoren tarwemeel
1 eetlepel zout
1 eetlepel suiker
10 gr gedroogde gist
300 ml handwarm water
125 gr zonnebloempitten

Vermeng alle ingredienten tot een deeg en kneed het circa 10 minuten. Leg het dan in een schaal en dek deze af met een vochtige, schone theedoek. Zet de schaal op een warme plek en laat het deeg 1 uur rijzen. Haal het deeg uit de schaal en kneed er 100 gr zonnebloempitten doorheen. Geef het deeg de gewenste vorm en leg het in de broodvorm, dek opnieuw af met een vochtige theedoek en laat het nogmaals 40 minuten rijzen. Bestrijk dan met een kwastje de bovenkant van het brood met water en "plak" de resterende 25 gr zonnebloempitten erop.
Verwarm de oven voor op 240 graden Celcius. Bak het brood in 1 uur bruin en gaar.

3 opmerkingen:

  1. Hallo Riejanne, leuke blog heb je. Als ik eens in Arnhem ben kom ik bij je snuffelen in de winkel :-).

    Broodbakken is inderdaad leuk om te doen, bij mij is het een soort van verslaving geworden :-). Goede recepten zijn belangrijk, dan blijft het ook leuk. Bovenstaand recept is niet helemaal correct, veel te veel zout.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Arden! Het lijkt me leuk om je in de winkel te ontmoeten - kunnen we even gezellig kletsen.
    Voor wat betreft het zout: ik ga even controleren of ik hier niet een typefout heb gemaakt. Een theelepel lijkt me hier logischer en bovendien kan ik me helemaal niet herinneren zoveel zout gebruikt te hebben. Bedankt voor je oplettendheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kunt het zout ook uitrekenen aan de hand van de hoeveelheid bloem/meel. Bakkers gebruiken sinds begin dit jaar 1.8% zout, voorheen was dat 2%. Voor 500 gram bloem/meel dus 8 - 10 gram. Op mijn weblog staan trouwens heel veel broodrecepten, misschien heb je daar wat aan.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...